Sparplan räddar inte konsulat

UTRIKESDEPARTEMENTET2009-05-12

Personalen på det nedläggningshotade svenska generalkonsulatet i New York har visat UDs ledning i Stockholm att det går att skära rejält i deras driftskostnad, även med bibehållen verksamhet.

Av:  Gunilla Kinn

Cirka 10 miljoner kronor, i en årsbudget på drygt 24 miljoner, skulle – enligt en skrivelse från generalkonsul Ulf Hjertonsson – kunna sparas genom personalminskning och effektivare lokalutnyttjande, bara i New York. Det motsvarar en fjärdedel av UDs totala besparingskrav, omkring 40 miljoner kronor per år.

Efterhängset underskott

Men förslagen tycks ha klingat ohörda. Nyligen informerades utsända diplomater och lokal­anställda på generalkonsulaten i Los Angeles och New York om att dessa stängs, i november 2009 respektive januari 2010. Genom den åtgärden hoppas UDs ledning slutligen bli av med ett efterhängset budgetunderskott.

New York-personalens egna besparingsalternativ räknar in mer samordning med FN-representationen, pensionsavgångar – och deluthyrning av, eller flytt från, de dyra lokalerna på fyrtiofemte våningen i en skyskrapa. På grund av den ekonomiska nedgången går det att i dag att hitta betydligt billigare kontor på Manhattan.

Dyrt också att stänga

I skrivelsen betonas även vad det lär kosta att stänga kansliet. Enbart avgångsvederlagen för de 16 svenska lokalanställda kommer att kosta staten 4,7 miljoner kronor via Trygghetsstiftelsen. De sex utsända omplaceras inom UD.

Ulf Hjertonsson har avböjt att kommentera för ST Press. Han går i pension inom kort, och det är oklart om Sverige kommer att ha någon konsul på plats i New York resten av året.

Generalkonsulatet öppnades första gången 1834.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA