Ambassader läggs ned

UD2009-04-17

Regeringen tänker lägga ned sex ambassader och konsulat för att spara pengar. Vilka det blir är klart, men hemligt.

Det formella regeringsbeslutet ska fattas 8 maj, men facken fick tidig information, enligt ST-företrädaren Åke Isaksson. Han har dock tystnadsplikt tills personalen på de aktuella ambassaderna och konsulaten fått besked.

– Men det kommer nog att väcka en del uppmärksamhet när platserna offentliggörs, säger han.

Enligt Sveriges radios Ekot har flera europeiska ambassader funnits på listan över möjliga nedläggningsorter: Slovenien, Slovakien och Luxemburg. Sri Lanka, Uganda, Algeriet och Guatemala ska också ha funnits på listan, men enligt Åke Isaksson är åtminstone Guatemala inte aktuellt.

De generalkonsulat som enligt Ekot pekats ut som möjliga kandidater för nedläggning är de i Kanton, Los Angeles och New York.

Åke Isaksson uppger att det egentligen rör sig om sju utlandsmyndigheter, men den sjunde är snarare att betrakta som omorganisation på platsen än en nedläggning.

Orsaken till neddragningen är att UD har ett underskott och måste spara. Med det kommande beslutet minskar kostnaderna med 36 miljoner kronor 2010 och närmare 40 miljoner kronor per år därefter.

Den personal som är utsänd från Sverige kommer dock inte att förlora jobbet, säger Åke Isaksson.

– Vi har inte fått några sådana signaler. Man får antingen komma hem eller en ny placering på en annan utlandsmyndighet.

Efter bantningen har Sverige kvar 94 utlandsmyndigheter. Storleksordningen har varit ungefär densamma under senare år, men på 1980-talet hade UD 118 utlandsmyndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA