Konsulat i USA läggs ned

NEDLÄGGNING2009-05-06

Regeringen lägger ned Sveriges generalkonsulat i New York, Los Angeles och Kaliningrad. Ambassaden i Colombo, Sri Lanka, stängs också, och ambassadören i Alger stationeras i Stockholm.

Dessutom flyttas Sveriges OECD-delegation från egna lokaler till ambassaden.

Regeringsbeslutet är en del i sparbetinget för UD, vars personalstyrka ska minska med 100 personer till slutet av 2010. De som är utsända från Sverige på nedläggningsorterna mister dock inte jobbet, utan får en annan placering hemma eller utomlands.

Neddragningen innebär en besparing på 36 miljoner kronor i år och 40 miljoner kronor nästa år. ST-företrädaren Åke Isaksson säger att fler utlandsmyndigheter står på tur nästa år.

– Det finns i pipelinen. Det här är vad man bedömde går att lägga ned trots vårt förestående ordförandeskap i EU, nästa år går man kanske hårdare fram.

Han är kritisk framför allt till nedläggningarna i New York och Los Angeles.

– Man kan lugnt säga att jag blev överraskad. Det skickar märkliga signaler att lägga ned myndigheter som till 80 procent sysslar med Sverigefrämjande och bidrar till att öka den svenska exporten. Det trodde jag att regeringen prioriterade.

Han är också kritisk till nedläggningen i Colombo, som är en biståndsmyndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA