Splittrat om pensionsmyndighet

PENSIONER2007-05-10

Remissvaren på förslaget att inrätta en ny sammanhållen pensionsmyndighet visar en splittrad bild. Premiepensionsmyndigheten, PPM, är positiv, medan pensionärsorganisationerna är emot.

Försäkringskassans personaltidning Dagens Socialförsäkring har gått igenom remissvaren på Pensionsadministrationsutredningens förslag att lägga ner PPM och inrätta en ny myndighet för att ta över pensionshanteringen från både PPM och Försäkringskassan.

PPM är positiv till förslaget i sitt remissvar, och vill att det genomförs redan till årsskiftet. PPM konstaterar att den försäkrings- och finansverksamhet som premiepensionen förutsätter är väsensskild från Försäkringskassans verksamhet.

Försäkringskassan säger bestämt nej. Inte till nedläggningen av PPM, men kassan vill inte se någon ny central myndighet utan också själv ta hand om premiepensionerna.

Statskontoret ställer sig positiv till förslaget om en ny myndighet. Man instämmer i utredningens överväganden när det gäller att separera anslagsfinansierad och avgiftsfinansierad verksamhet. Också Statens pensionsverk, SPV, är positivt och tycker att den tydliga fokusering som en ny myndighet skulle få för ålderspensionsfrågor är värdefull.

Andra tunga aktörer som tillstyrker utredningens förslag är Andra AP-fonden, Försäkringsförbundet och Fondbolagens förening.

De fem pensionärsorganisationer som svarat säger samtliga nej till en ny pensionsmyndighet och vill i stället föra över premiepensionen till Försäkringskassan, skriver Dagens Socialförsäkring.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA