SR: Dömda personer utsågs till juridiskt biträde

MIGRATIONSVERKET2018-04-03
Juridiska biträden till asylsökande utses av Migrationsverket. Enligt Sveriges Radios Kaliber förekommer det att personer utan formell juridisk kompetens utses till biträden. Också dömda personer har anlitats.

Under förra året betalade Migrationsverket 806 miljoner kronor på att anlita offentliga biträden åt asylsökande, uppger radioprogrammet. Lägger man till kostnaderna för Domstolsverket kostar de juridiska ombuden ungefär en miljard kronor för statksassan.

”Att man har ett offentligt biträde, är ju en väldigt viktig del för att den asylsökande ska få ett stöd under hela processen. Det är ju därför man har ett offentligt biträde”, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket, till Kaliber.

Enligt Veronika Lindstrand Kant ställer Migrationsverket höga krav på de personer som utses till juridiska biträden. För att komma ifråga ska vederbörande vara advokat eller biträdande jurist med tingsmeritering eller erfarenhet av att hantera utlänningsärenden.

Men enligt Kalibers granskning finns flera personer som anlitats av Migrationsverket som helt saknar formell juridisk kompetens. På en lista som Migrationsverket lämnat ut finns närmare 2 500 personer som kan anlitas av myndigheten som juridiskt ombud för asylsökande. Bland de personerna hittade Kalibers redaktion 52 personer som är dömda för olika brott. En person som under förra året fick företräda 9 asylsökande, hade dömts till fängelse för grovt bedrägeri och grov förskingring. En annan, som hade 37 asylärenden under 2017, hade dömts till 7 års fängelse för grovt narkotikabrott, uppges i programmet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.