Sri Lankas akademiker strejkar

INTERNATIONELLT2012-08-24

Universitetslärare i Sri Lanka strejkar sedan början av juli. De kräver mer pengar till utbildning och mindre regeringsinblandning på lärosätena. Nu har regeringen stängt flera universitet, och över 2 000 lärare och studenter har samlats till ett protestmöte.

Landets universitetslärare kräver bland annat högre löner. De protesterar också mot regeringens planer på att låta den privata sektorn blanda sig i universiteten, som alltid har varit statligt finansierade, rapporterar BBC.

Regeringen å sin sida hävdar att universitetslärarna spelar ett politiskt spel, med syfte att fälla regeringen. Man har nu svarat med att stänga de flesta universitet på obestämd tid.

Protestmötet arrangeras av landets största fack för universitetslärare. Parollerna är ”rädda den statliga utbildningen” och ”sex procent”, vilket är den andel av bruttonationalprodukten, BNP, som facket anser bör läggas på utbildning. Siffran sex procent går, enligt demonstranterna, i linje med FNs riktmärke – men i Sri Lanka har andelen nu sjunkit till mindre än två procent.

Den australiska nyhetskanalen Australia Network News rapporterar att det pågår samtal mellan demonstranterna och regeringsrepresentanter, men att de ännu inte har lett till några framsteg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA