SSR vill inte tvista om pensioner

PENSIONER2005-05-24

Saco-förbundet SSR vill inte tvista om pensionerna vid Försäkringskassan. Det skulle störa förhandlingarna och kan drabba de kvinnliga arbetstagarna, menar SSR.

Bakgrunden är att en grupp kvinnor vid Försäkringskassan har lägre pensionsålder än männen i motsvarande grupp. Det handlar om en övergångsbestämmelse som det för närvarande pågår förhandlingar om.

JämO anser att bestämmelsen är könsdiskriminerande och är beredd att ta den till AD. Men först har man förhört sig om de fackliga organisationernas synpunkter.

Saco-förbundet SSR har en manlig medlem som vänt sig till JämO. I sitt svar till JämO uppger SSR att denne inte avser att ansöka om förtida pension och att förbundet inte är intresserat av att driva någon tvist om könsdiskriminering.

SSR befarar att en domstolsprocess skulle äventyra de pågående förhandlingarna, vilket kan drabba de kvinnliga arbetstagarna.

”I ett bredare perspektiv handlar det om att kvinnornas ’motprestation’ till den lägre pensionsåldern har varit en lägre lön än deras arbete rätteligen var värd”, skriver SSR.

ST, som har ett tjugotal manliga medlemmar som anmält övergångsbestämmelserna till JämO, har sagt sig vara berett att tvista om någon av männen vill driva frågan vidare.

Däremot menar ST att det skulle försvåra förhandlingarna om övergångsbestämmelserna ogiltigförklaras och Arbetsgivarverket stäms inför AD.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA