ST-avdelningar vill ha kortare arbetstid

ST2012-03-21
ST bör arbeta för att förkorta arbetstiden och opinionsbilda mot bemanningsföretag. Det står i några av de motioner som kommit in till förbundets kongress.

Totalt har 24 motioner kommit in till kongressen, som hålls i maj i år. Både STs avdelning inom universitets- och högskoleområdet och Valkorporationen, som samlar förbundets minsta avdelningar, kräver att ST inleder ett aktivt arbete för att förkorta den lagstadgade arbetstiden.

”Människors liv förbättras och det blir också ekonomiska vinster, vilket tyvärr ofta förbises när man räknar på kostnaderna för en arbetstidsförkortning”, skriver avdelningen för universitet och högskolor.

Samma avdelning föreslår också att kongressen beslutar att driva en kampanj för att inte använda bemanningsföretag inom staten.

ST inom spårtrafiken vill tvätta bort STs ”statliga stämpel” genom att slopa förbundets slogan ”för dig som arbetar på statens och medborgarnas uppdrag” och lämna den engelska översättningen – ”the Union of Civil Servants”. Avdelningen anser också att ST behöver ta fram en strategi som tydligare visar att förbundet är partipolitiskt obundet.

Avdelningen inom Arbetsförmedlingen vill att ST ska arbeta för en förändring av lagen om offentlig upphandling och lagen om valfrihetssystem. Bland annat behöver det fackliga inflytandet stärkas, anser motionären.

Bland övriga motionerna finns yrkanden om att ST ska se över sitt PR-material och sänka avgifterna för föräldralediga medlemmar och pensionärer. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.