ST befarar uppsägningar på FOI

FOI2015-02-05

FOI går back och måste spara 35 miljoner kronor år 2015. I förra veckan aviserade generaldirektören ”personalförändringar”. STs avdelningsordförande Eva Larsson säger att hon ”inte kan se annat än att det kommer att leda till uppsägningar”.

 

Under ett par år har Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI gått back. För 2015 saknas 35 miljoner kronor i budgeten. Det fick en extrainkallad styrelse att ta beslut om att ge FOIs ledning i uppdrag att vidta omställningsåtgärder för att få budgeten i balans. I förra veckan informerades personalen.

– De fick inga närmare besked om eventuella uppsägningar. Men jag kan inte se hur besparingen kan ske utan att minska på personalen, säger STs ordförande Eva Larsson.

Hon säger att medarbetarna känner till det svåra ekonomiska läget.

– Det är klart att många känner sig oroliga.

Myndighetens ledning vill inte ge något närmare besked och föregå förhandlingarna med facken som börjar i mitten av februari.

”Vi vet i dagsläget inte om omställningen kommer att innebära personalneddragningar, men vi kan heller inte utesluta dem. Därför är det viktigt för oss att kontinuerligt informera all personal, och så snart som möjligt besvara uppkomna frågor”, skriver Anna-Lena Österborg, överdirektör, i en kommentar till Publikt.

Men det kan vänta ännu dystrare tider för FOI. Den nya regeringen har i sin budget lagt besparingar på anslaget fram till och med 2018. Än så länge är det dock oklart när den börjar gälla.

I ett brev till försvarsdepartementet skriver generaldirektör Jan-Olof Lind att om de föreslagna besparingarna genomförs kommer det att leda till personalminskningar. Han skriver också att regeringen hellre bör ta beslut om nedläggning av en verksamhet än om generella besparingar.

FOI

På FOI arbetar omkring 1 000 personer, främst med forskning, utveckling och studier inom försvarsområdet. Myndigheten är till största delen uppdragsfinansierad. Anslaget från staten var på 172 miljoner kronor 2014.

 

 

 

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA