48 riskerar uppsägning från FOI

FOI2015-03-13

48 personer kan komma att varslas på Försvarets forskningsanstalt, FOI. När varslen läggs är ännu inte klart, säger Eva Larsson, ordförande för ST inom FOI.

– Man kan känna av oron och många är förvånade över att det blev så många, säger Eva Larsson, ordförande för ST inom FOI, om reaktionerna från personalen.

Facken på FOI har just slutfört de centrala förhandlingarna om arbetsbrist. Hur många ST-medlemmar som kommer att beröras av varslet är inte klart. Men avdelningen för forskningsstöd, där ST har många medlemmar, kommer att drabbas.

Eva Larsson säger att omplaceringsmöjligheterna är begränsade. Det finns inte så många tjänster lediga och kraven på dem är väldigt specifika. Hon efterlyser ett pensionserbjudande som arbetsgivaren har talat om.

– Men än så länge har jag inte sett något konkret.

Bakgrunden till det kommande varslet är ett underskott på 35 miljoner kronor i myndighetens ekonomi för år 2015, en följd av att uppdragen minskat från FOIs uppdragsgivare.

80 procent av FOIs verksamhet är uppdragsfinansierad. Nyligen begärde myndigheten att få återgå till den kreditgräns på 200 miljoner kronor som man hade fram till 2013.

”Våra betalningsflöden fluktuerar betydligt mer än för myndigheter som enbart har direkta förvaltningsanslag från regeringen, det är därför vi behöver en högre kredit”, skriver generaldirektören Jan-Olof Lind på myndighetens hemsida.

Dessutom väntar ytterligare besparingar för FOI. I budgetpropositionen för 2015 ville regeringen minska FOIs anslag fram till och med 2018.

FOIs generaldirektör har i ett brev till försvarsdepartementet varnat för att om anslaget minskar så som föreslås kan FOI behöva lägga ned en hel avdelning eller verksamheten på en hel ort.

På FOI arbetar runt 1 000 personer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA