48 riskerar uppsägning från FOI

FOI2015-03-13
48 personer kan komma att varslas på Försvarets forskningsanstalt, FOI. När varslen läggs är ännu inte klart, säger Eva Larsson, ordförande för ST inom FOI.

– Man kan känna av oron och många är förvånade över att det blev så många, säger Eva Larsson, ordförande för ST inom FOI, om reaktionerna från personalen.

Facken på FOI har just slutfört de centrala förhandlingarna om arbetsbrist. Hur många ST-medlemmar som kommer att beröras av varslet är inte klart. Men avdelningen för forskningsstöd, där ST har många medlemmar, kommer att drabbas.

Eva Larsson säger att omplaceringsmöjligheterna är begränsade. Det finns inte så många tjänster lediga och kraven på dem är väldigt specifika. Hon efterlyser ett pensionserbjudande som arbetsgivaren har talat om.

– Men än så länge har jag inte sett något konkret.

Bakgrunden till det kommande varslet är ett underskott på 35 miljoner kronor i myndighetens ekonomi för år 2015, en följd av att uppdragen minskat från FOIs uppdragsgivare. 

80 procent av FOIs verksamhet är uppdragsfinansierad. Nyligen begärde myndigheten att få återgå till den kreditgräns på 200 miljoner kronor som man hade fram till 2013.

”Våra betalningsflöden fluktuerar betydligt mer än för myndigheter som enbart har direkta förvaltningsanslag från regeringen, det är därför vi behöver en högre kredit”, skriver generaldirektören Jan-Olof Lind på myndighetens hemsida. 

Dessutom väntar ytterligare besparingar för FOI. I budgetpropositionen för 2015 ville regeringen minska FOIs anslag fram till och med 2018. 

FOIs generaldirektör har i ett brev till försvarsdepartementet varnat för att om anslaget minskar så som föreslås kan FOI behöva lägga ned en hel avdelning eller verksamheten på en hel ort.

På FOI arbetar runt 1 000 personer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.