ST bildar nätverk för HBT-frågor

MÅNGFALD2009-11-24

»HBT-personer har inte alltid känt sig välkomna i ST.« Det säger Magnus Alensand, som leder ett projekt som ska öka kunskapen om HBT-frågor inom ST.

Av:  Joel Tunström

Under hösten efterlyste ST personer som ville bli »HBT-ambassadörer«, ett projekt som förbundet genomför tillsammans med RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Nu sitter STs Magnus Alensand med uppgiften att välja ut 15 personer som ska utbildas i HBT-frågor under två dagar. Ambassadörerna ska bilda ett nätverk för HBT-frågor och föra kunskaperna vidare på sina arbetsplatser.

Varför gör facket det här?

– Medlemmar har tagit kontakt med oss och berättat att de inte känt sig välkomna i ST. De har känt att deras frågor inte företräds, säger Magnus Alensand.

Lägre anslutningsgrad

HBT-personer är i mindre grad fackligt anslutna än heterosexuella, förklarar han.

– I grunden är det en arbetsmiljöfråga och ytterst handlar det om mänskliga rättigheter.

Anette Sjödin på RFSL säger att den som är förtroendevald har extra stort ansvar att föregå med gott exempel. Exempelvis för att sätta stopp när jargongen kring fikabordet kan uppfattas som kränkande.

– Alla som känner sig åsidosatta eller diskriminerade ska känna att om de vänder sig till sitt fack kommer de att bli positivt och respektfullt bemötta. Det handlar om förtroende.

De fackligt förtroendevalda ska ha kompetens att bemöta människor och dessutom kunna synliggöra att de har den kompetensen, säger Anette Sjödin.

Reaktionerna på projektet har varit överväldigande positiva, berättar Magnus Alensand. Han har fått ett hundratal mejl från medlemmar som är glada över STs satsning.

HBT-ambassadörer

  • Projektet genomförs av ST och RFSL och ska ta upp attityder kring sexuell läggning, könsidentitet, diskrimineringslagstiftning och bemötandefrågor.
  • För att bli HBT-ambassadör fordras intresse och vilja att bidra till utveckling inom HBT-området. 15 förtroendevalda ska utbildas på ett internat 3 till 4 februari 2010.
  • Ett nätforum kommer att finnas på STs webb där medlemmar i nätverket ska kunna ge råd och stöd åt varandra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA