HBT-personer möter större tolerans

DISKRIMINERING2011-12-01
Gradvis minskar fördomarna i arbetslivet mot hbt-personer, enligt en rapport från LO. Allt fler vågar vara öppna med sin sexuella läggning på jobbet.

I samband med årets upplaga av Pridefestivalen i Stockholm undersökte LO attityderna till homo-, bi- och transsexuella, så kallade HBT-personer, i arbetslivet.

Flertalet, sex av tio, anser att det går att vara öppen på arbetet. Bara två av tio uppger att deras arbetskamrater har fördomar mot HBT-personer. Men undersökningen visar även att fyra av tio uppger att de skulle låta bli att säga ifrån om någon kollega skämtade om HBT-personer. Tre av tio uppger att de skulle säga ifrån.

Ulla Lindqvist, vice ordförande på LO, tycker att resultaten pekar i rätt riktning.

”Jämfört med den undersökning som Arbetslivsinstitutet gjorde i början på 2000-talet så ser vi att fördomarna mot hbt-personer har minskat. Idag uppger två av tio att deras arbetskamrater har sådana fördomar. Det är naturligtvis orimligt mycket men ändå bättre än för tio år sedan då fyra av tio menade att det fanns sådana fördomar på deras arbetsplats”, skriver Ulla Lindqvist i en kommentar.

Ulla Lindqvist syftar på rapporten ”Fackmedlemmars uppfattningar om diskriminering på grund av sexuell läggning på arbetsplatsen” som Carina Bildt vid Arbetslivsinstitutet skrev 2004.

På Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, gör man samma bedömning.

– Om man ser det i ett tioårsperspektiv skulle vi nog säga att arbetslivet blivit öppnare. Men vi har inte gjort någon egen undersökning”, säger Ulrika Westerlund, RFSLs förbundsordförande, till ST Press.

Hon pekar på att intresset för RFSLs så kallade HBT-certifieringar för arbetsplatser hela tiden ökar. Dessutom verkar lagar som stärker hbt-personers rättigheter normerande, understryker Ulrika Westerlund.

LO lät webbintervjua 1 000 personer, ett snitt av alla förvärvsarbetande på arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.