ST byter försäkringsbolag

ST2019-06-24
ST samlar sina medlemsförsäkringar när förbundet nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.

Alla nya medlemmar får prova på ett antal försäkringar gratis via förbundet, bland annat olycksfalls-, sjuk- och livförsäkring. Efter tre månader tar försäkringsbolaget kontakt och den som vill fortsätta måste då tacka ja till att fortsätta med försäkringarna, och börja betala för dem.

Fram tills nu har Trygg Hansa varit det bolag som står bakom STs försäkringar. Inkomstförsäkringen har dock tecknats via försäkringsbolaget Bliwa. Från och med 1 oktober tar Folksam över.

Det är första gången som förbundet upphandlar alla försäkringar gemensamt. Det nya avtalet är skrivet på tre år med option att förlänga det ett år i taget efter det, förklarar STs ekonomichef Minna Engberg.

– De hade bästa offerten när det gäller pris och villkor. Det blir bland annat en ny barnförsäkring som är riktigt bra.

Ersättningsnivåerna blir högre, enligt Minna Engberg. Den nya barnförsäkringen är i nivå med en individuell försäkring, trots att den är en gruppförsäkring.

– En gruppförsäkring är normalt annars lite enklare med olika förbehåll, säger hon.

Barnförsäkringen och hemförsäkringen ligger dock utanför de försäkringar som erbjuds automatiskt de tre första månaderna. Den som vill teckna någon av dessa gör det på egen hand.

Seniora medlemmar blir med det nya försäkringsavtalet erbjudna en så kallad diagnosförsäkring, där man kan få ett försäkringsbelopp utbetalat direkt när man får en diagnos. Något som inte fanns i det tidigare avtalet, enligt Minna Engberg.

Inkomstförsäkringen ingår precis som tidigare i medlemskapet. Den som vill kan dock teckna en tilläggsförsäkring för att kunna få ut ett högre belopp, om man blir av med jobbet. Premien för tilläggsförsäkringen blir nu 38 kronor i månaden, jämfört med 45 kronor som den kostade med det gamla avtalet.

Tilläggsförsäkringen är särskilt viktig att teckna för den som är bolagsanställd, visstidsanställd eller doktorand, påpekar Minna Engberg. Det beror på att omställningsavtalet inom Arbetsgivarverkets område bara gäller för den som är tillsvidareanställd.

Från och med 1 januari flyttas även befintliga medlemmars försäkringar över till Folksam. De medlemmar som har tecknat tilläggsförsäkringar som exempelvis hem-, bil- eller barnförsäkring måste dock flytta över dem på egen hand. Hur det bytet är tänkt att fungera meddelar förbundet under hösten.

Minna Engberg.
Bild: ST.
Minna Engberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anne-Marie Sjö… (ej verifierad) ons, 09/04/2019 - 14:14
Vad händer med seniorförsäkrade?
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.