ST deltog i manifestation mot kriget i Ukraina

UKRAINA2023-02-27

Väst måste fortsätta sitt stöd till Ukraina, sade STs förbundsordförande Britta Lejon på Sergels torg i Stockholm när tusentals människor manifesterade på årsdagen av Rysslands fullskaliga anfall på Ukraina. ”För om Putin vinner i Ukraina, vilket land står då näst på tur?”.

Av:  Börge Nilsson

ST var en av medarrangörerna när Nordic Ukraine Forum tillsammans med Måndagsrörelsen och aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina, arrangerade en manifestation mot Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Britta Lejon kallade kriget och dess skoningslösa attacker mot civila mål för orättfärdigt.

– Butja och Bachmut, Kramatorsk och Cherson, Mariupol och Mykolaiv. Hur många fler städer och byar ska förintas? Hur många fler barn, kvinnor och män ska få sina liv sönderslagna?

Kriget är en kamp mellan frihet och förtryck, mellan demokrati och tyranni, sade Britta Lejon. 

– De senaste femton åren har mitt fackförbund haft ett intimt samarbete med vårt ukrainska systerfack. De har velat kasta av sig oket från Sovjettiden och bli ett modernt, demokratiskt fackförbund. Vi har följt dem på den resan.

– Ända sedan invasionen av Krim har våra kollegor, de ukrainska statligt anställda och fackligt aktiva, betalat ett högt pris för denna strävan. Det senaste året har det priset blivit ännu högre.

Valet är enkelt, sade Britta Lejon.

– Vill vi leva i den värld som Ryssland och Putin skapar där våldet alltid triumferar? Svaret är självklart nej. Därför måste vårt stöd till Ukraina fortsätta. Och bästa sättet att hedra de barn, kvinnor och män som stupat i försvaret av Ukrainas rätt till självbestämmande, det är att vi ser till att deras offer inte varit förgäves.

När kriget är slut kommer historiens dom över Putin och hans regim att vara hård, framhöll Britta Lejon i sitt tal på Sergels torg.

Men barn kommer åter att leka och sjunga i de städer och byar som förstörts.

– Ukraina kommer resa sig ur askan och byggas upp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ukraina
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA