ST förlorade mål mot Försäkringskassan

AD-DOM2006-06-14

STs mål mot försäkringskassan gällde tre anställda som gjort otillåtna slagningar i kassans datorsystem. Enligt ST var detta inte saklig grund för uppsägning. Nu har Arbetsdomstolen, AD, gett arbetsgivaren rätt.

– Jag är besviken över att det läggs orimligt stort ansvar på arbetstagarna att hålla sig à jour med regelsystemet. Arbetsgivaren däremot kommer lindrigt undan när det gäller att hålla sina anställda informerade, säger STs förbundsjurist Torsten Nilsson.

Enligt ADs dom, som kom idag, står det klart att de slagningar som de anställda gjort i Försäkringskassans datorsystem om sig själva och anhöriga står i strid med föreskrifterna.

I domen förklarar AD också att de anställda har ett eget ansvar för att hålla sig informerade om reglerna och att de måste ha känt till att de handlat felaktigt.

Även om varje enskild slagning är relativt obetydlig innebär dock det stora antalet slagningar, som de tre gjort, att det ”varit fråga om vanemässigt begångna förseelser av allvarlig karaktär”. De anteckningar som två av de anställda gjort i e-journaler ”utgör allvarliga åsidosättanden av gällande regler”, skriver AD.

AD finner att man inte kan begära att Försäkringskassan ska ha dem kvar som handläggare och att saklig grund finns för uppsägningarna. Och när de varit avstängda från arbetet under uppsägningstiden har detta inte skett i strid med anställningsskyddslagen, vilket ST hävdat i sin stämningsansökan.

STs yrkande om att ogiltigförklara uppsägningarna avslås av AD och förbundet döms att betala rättegångskostnaderna på drygt 430 000 kronor.

Bakgrund

I december 2004 sade dåvarande försäkringskassorna i Västra Götaland och i Jönköpings län upp tre ST-medlemmar. De beskylldes för att ha sökt information i datorsystemet om sig själva och anhöriga och i några fall gjort inmatningar i strid mot reglerna. Slagningarna i datorsystemet ledde inte till felaktiga utbetalningar och personerna, som arbetat 39 och 27 år inom Försäkringskassan, hade inte tidigare brustit sin tjänstgöring. I maj 2005 stämde ST försäkringskassan till Arbetsdomstolen. ST yrkade att de tre sagts upp utan saklig grund och att arbetsgivaren brustit i sin information om gällande regler.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA