ST förlorade mål om provanställning

POLISMYNDIGHETEN2022-05-12
Den skriftliga handling om skiljande från provanställning som en provanställd fick uppfyller lagens krav, enligt Arbetsdomstolen, som därmed går på Polismyndighetens linje. ST hävdade motsatsen och menade att mannen fortfarande var anställd med rätt till lön.

Dagen innan hans provanställning inom Polismyndigheten skulle påbörjas fick mannen veta att han underkänts i en ny säkerhetsprövning och att anställningen skulle dras tillbaka. Han fick en skriftlig handling som han skrev under och dagen därpå anmälde han sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Men ST hävdade var det skriftliga beskedet om att provanställningen skulle avbrytas inte giltig eftersom det inte var utformat på ett korrekt sätt. Därför består anställningen och mannen har rätt till lön för den tid han varit anställd, menade förbundet.

Polismyndigheten, representerad av staten, hävdade att det var uppenbart att mannen genom den skriftliga handlingen förstod att provanställningen upphörde omedelbart och att den därmed inte skulle övergå i en tillsvidareanställning.

En enig arbetsdomstol har nu slagit fast att Polismyndigheten informerat mannen på ett korrekt sätt och avslår STs krav på fortsatt anställning och ersättning för utebliven lön. ST måste också betala statens rättegångskostnader.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.