ST ger ris och ros till bolagsutredning

ST2005-08-23

ST välkomnar Regelutredningens förslag om tydligare ägarstyrning av statliga bolag och verk. Men fortfarande saknar ST svar på huvudfrågan: har avregleringarna varit positiva ur ett medborgarperspektiv?

– Vår kritik mot avregleringarna kvarstår. Men nu verkar det som om politikerna erkänner att de inte riktigt förstod vad det var man satte i rullning. De inser att de gått för fort fram och vill göra en paus. Det är vi väldigt nöjda med, säger STs ordförande Annette Carnhede.

I vintras presenterade den statliga utredningen om avregleringarnas effekter sina förslag. ST har en kritisk inställning till avregleringarna, men instämmer ändå i flera av utredarens förslag.

Kan inte kräva tillbakagång

– Vi har inte ändrat inställning, men vi måste förhålla oss till den verklighet vi befinner oss i, fortsätter STs ordförande. Det är ingen framgångsrik väg att kräva en tillbakagång till hur det var förut. I stället måste vi diskutera vidare de problem vi ser och som också tas upp i utredningen.

En nyckelfråga är hur statliga och privata aktörer ska kunna agera på samma marknad, om de statliga aktörerna samtidigt ska tjäna allmänhetens intresse och stå under demokratisk kontroll.

ST kräver likställda villkor

Denna fråga måste tas på mycket större allvar än vad som hittills skett, betonar ST. Det måste råda konkurrensneutralitet.

– Vi har länge krävt att man likställer villkoren. Det är fullt möjligt att ställa samma krav på de privata aktörerna som på de statliga i samband med upphandlingen. Men där har utredaren inte lyssnat.

– Det är ett stort problem och frustrationen är stor bland personalen i de berörda bolagen. Den diskussionen måste fördjupas, säger Annette Carnhede.

Ett närliggande problem gäller statens dubbla roller som både vinstdrivande företag och garant för en fungerande samhällsservice. Detta leder till roll- och intressekonflikter.

Därför vill utredningen skapa en mer samlad ägarfunktion i staten, en funktion som hålls åtskild från linjeorganisationen. Utredaren vill också att målen för de statliga bolagen ska bli mer synliga och mätbara. Dessa förslag får stöd i STs remissvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statliga bolag ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA