ST ger ros och ris till budgeten

ST2007-04-30

I en analys av vårbudgeten hittar ST både negativa och positiva signaler. Den allvarligaste kritiken riktas mot hanteringen av a-kassan och den låga uppräkningen av myndigheternas anslag.

”Även om denna budget innehåller en rad kärva besked så kan vi konstatera att de stora förändringarna för vår del kom i höstbudgeten. Samtidigt visar budgeten att vårt fackliga engagemang är mera betydelsefullt än på mycket länge”, skriver ombudsmännen Roger Syrén och Inger Ehn Knobblock i sin genomgång av regeringens budgetförslag.

Rapporten är kritisk till att regeringen vill att kostnaden för a-kassan ska knytas till risken för arbetslöshet. Det innebär att anställda som arbetar på samma arbetsplats men är medlemmar i olika a-kassor kan komma att betala helt olika avgift. Det leder till orättvisa skillnader som kan undergräva förtroendet för försäkringen och leda till en helt privat försäkring, enligt rapporten.

ST oroas av den låga uppräkningen av myndigheternas anslag. Enligt rapporten är det den lägsta uppräkningen under de 15 år som nuvarande anslagssystemet använts, vilket kan sätta spår i verksamheten. Om myndigheterna inte kompenseras för ökade priser och löner, samtidigt som kraven på vad som ska åstadkommas inte minskar, kommer det att leda till ökad belastning.

Regeringen får beröm för visad ihärdighet att bekämpa de osakliga löneskillnader som finns mellan män och kvinnor anställda i staten.

”Det är en tydlig signal till alla berörda parter i staten att osakliga löneskillnader är oacceptabla”, står det i rapporten. ST välkomnar regeringens krav på konkreta åtgärdsplaner myndighet för myndighet.

ST välkomnar också att Arbetslivsinstitutet, Integrationsverket och Djurskyddsmyndigheten får mer pengar för att genomföra en något mjukare avveckling. Förbundet är fortfarande kritiskt till nedläggningarna men anser att de nu kan genomföras under mer anständiga former.

Däremot kräver ST att regeringen skjuter till mer pengar för att klara omställningarna inom främst Försäkringskassan, Ams och Arbetsmiljöverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA