Bild: Fredrik Hjerling

ST har inte tillfrågats om sympatiåtgärder

KOLLEKTIVAVTAL2023-11-09

Fackförbundet Seko har varslat om sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls konflikt med biltillverkaren Tesla. Åtgärderna skulle innebära att Postnords distribution av brev och paket till Tesla stoppas. Även ST har medlemmar på Postnord, men har inte fått frågan av IF Metall om att hjälpa till i konflikten.

Fredag 27 oktober inleddes IF Metalls strejk vid Teslas verkstäder i Sverige, eftersom företaget vägrat att teckna kollektivavtal med fackförbundet. Därefter har flera andra fackförbund varslat om sympatiåtgärder.

Britta Lejon menar att IF Metalls kamp mot Tesla en otroligt viktig fråga för hela fackföreningsrörelsen.

– Vi måste självklart ta till de åtgärder som behövs för att försvara den svenska modellen och kollektivavtalen, säger hon.

Men Britta Lejon kan i dagsläget inte säga på vilket sätt ST skulle hjälpa till om förbundet fick frågan av IF Metall.

– Det är en hypotetisk fråga, det skulle kunna handla om allt från ett uttalande till ett varsel om sympatiåtgärder. Just nu pågår förberedelser och överväganden inom förbundet.

Det är nu snart två veckor sedan IF Metall gick ut i strejk mot Tesla, sedan företaget inte gått med på att teckna kollektivavtal.

Sekos sympatiåtgärder innebär blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall som görs av Postnord och Citymail till Teslas alla arbetsplatser. Det innebär exempelvis att reservdelar och komponenter inte kommer att levereras av dessa logistikbolag. Sekos stridsåtgärder träder i kraft 20 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA