ST-konferens om framtiden

ST2014-11-26

Framtiden är temat för STs årliga ordförandekonferens. Förbundsordförande Britta Lejon inledde med att prata om de framgångar hon anser att STs frågor rönt i riksdagsvalet.

I nuet gör vi så gott vi kan, historien kan vi inte förändra, men framtiden – den har vi möjlighet att påverka. Så förklarade STs ordförande Britta Lejon framtidstemat när företrädare för förbundets avdelningar samlats för en tvådagarskonferens på Bergendals kursgård i Sollentuna, norr om Stockholm.

Hon konstaterade också att ST inte varit den intresseorganisation som synts mest utåt inför valrörelsen. Men förbundet har ändå fått gehör för flera av sina krav, menade Britta Lejon.

– Den regeringsförklaring som Stefan Löfven läste upp innehöll flera av de frågor ST tycker är viktiga.

Hon citerade formuleringen att offentlighetsprincipen och meddelarfriheten ska gälla alla aktörer inom den skattefinansierade välfärden.

Hon framhöll också målsättningen att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män, att det ska göras årliga lönekartläggningar, beskedet att universiteten ska vara statliga, satsningar på infrastrukturen och att staten ska ta ansvar för järnvägsunderhållet.

Om regeringens löfte att satsa på förvaltningspolitiken och professionaliseringen av medarbetarna sade Britta Lejon:

– Det är nästan på pricken de ord vi använt: Låt proffsen vara proffs!

Nyckeln till framgångarna är att kraven inte bara har acceptans hos medlemmarna, utan också hos allmänheten, menade Britta Lejon.

– Men nu är inte tiden att slå sig till ro. Än så länge har vi inte fått de skarpa förslagen och sett de konkreta åtgärderna.

Så en hel del arbete återstår, sade Britta Lejon till konferensdeltagarna som ska fortsätta dagen med att bland annat diskutera framtiden under rubriken ”med sikte på 2020”.

Britta Lejon.
Bild: Casper Hedberg
Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA