ST-konferens om framtiden

ST2014-11-26
Framtiden är temat för STs årliga ordförandekonferens. Förbundsordförande Britta Lejon inledde med att prata om de framgångar hon anser att STs frågor rönt i riksdagsvalet.

I nuet gör vi så gott vi kan, historien kan vi inte förändra, men framtiden – den har vi möjlighet att påverka. Så förklarade STs ordförande Britta Lejon framtidstemat när företrädare för förbundets avdelningar samlats för en tvådagarskonferens på Bergendals kursgård i Sollentuna, norr om Stockholm.

Hon konstaterade också att ST inte varit den intresseorganisation som synts mest utåt inför valrörelsen. Men förbundet har ändå fått gehör för flera av sina krav, menade Britta Lejon.

– Den regeringsförklaring som Stefan Löfven läste upp innehöll flera av de frågor ST tycker är viktiga.

Hon citerade formuleringen att offentlighetsprincipen och meddelarfriheten ska gälla alla aktörer inom den skattefinansierade välfärden.

Hon framhöll också målsättningen att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män, att det ska göras årliga lönekartläggningar, beskedet att universiteten ska vara statliga, satsningar på infrastrukturen och att staten ska ta ansvar för järnvägsunderhållet.

Om regeringens löfte att satsa på förvaltningspolitiken och professionaliseringen av medarbetarna sade Britta Lejon:

– Det är nästan på pricken de ord vi använt: Låt proffsen vara proffs!

Nyckeln till framgångarna är att kraven inte bara har acceptans hos medlemmarna, utan också hos allmänheten, menade Britta Lejon.

– Men nu är inte tiden att slå sig till ro. Än så länge har vi inte fått de skarpa förslagen och sett de konkreta åtgärderna.

Så en hel del arbete återstår, sade Britta Lejon till konferensdeltagarna som ska fortsätta dagen med att bland annat diskutera framtiden under rubriken ”med sikte på 2020”.

Britta Lejon.
Bild: Casper Hedberg
Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Facket
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.