ST-kritik efter påtvingad deltid

POSTEN2009-03-09

För att möta de minskade paketvolymerna bestämde Posten ensidigt om en ny omställning på Härryda postterminal. Anställda kommer att få sin heltidstjänst minskad ner till 67 procent.

Av:  Therese Säfström

STs förhandlare Kjell Öström på ST inom Posten är besviken på arbetsgivarens personalpolitik. Han tycker att man borde ha varit betydligt mer villig att diskutera alternativa lösningar för att behålla heltidstjänsterna.

– Det är en principiellt viktig fråga. Vi saknar lyhördhet för personalpolitiska insatser som skulle kunna lindra övertaligheten.

Kjell Öström tycker sig varken ha sett nytänkande, eller ansvarskänsla från Postens sida i förhandlingarna. Han säger att det hade funnits alternativ där man hade kunnat pussla med tjänsterna för att få ihop heltidstjänster, men det hade förutsatt att arbetsgivaren varit villig till diskussioner kring alternativa lösningar. Och det har man inte varit, säger Kjell Öström.

Av de 65 heltidstjänsterna kommer 39 att bli kvar. Resten blir deltid ned till 67 procent.

– Det finns inte många som klarar sig på att jobba 67 procent och därför måste säkert många tacka nej. Det innebär att nya måste rekryteras, och det är vi inte säkra på att arbetsgivaren har tänkt på.

Postens presschef Per Ljungberg säger att inom ramen för resursbehovet strävar Posten efter att ha så många heltidstjänster som möjligt, men att bemanningen också måste följa konjunkturen och kundernas önskemål.

– Vi har försökt att hitta lösningar, vi hade sex förslag med i förhandlingarna som facket sa nej till.

Per Ljungberg menar att Posten gärna tar diskussion kring alternativa lösningar som kombitjänster och bemanningsverktyg.

På Segeltorpsterminalen i Stockholm pågår också diskussioner för att anpassa anställningarna efter nedgången i pakethanteringen. De har däremot inte kommit så långt som i Härryda.

– Vi ska träffas för samverkan på onsdag. Där får vi dra upp riktlinjerna för hur vi ska arbeta vidare, se hur långt ifrån varandra vi står och om vi kan hitta kompromisslösningar, säger Hervé Louvet, ST-ordförande inom Posten logistik i Stockholm.

På postterminalen i Torsvik ska 15 heltidstjänster omvandlas till deltider och fler terminaler ligger i riskzonen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt Bolag ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA