ST-kritik mot polischefens utspel

POLISEN2012-02-28
Rikspolischefen Bengt Svenson säger i en tidningsintervju att polisen borde släppa en rad arbetsuppgifter för att kunna fokusera bättre på kärnverksamheten. STs avdelningsordförande Karin Svenning är kritisk till sättet att lansera förändringsförslag.

– Jag tycker att det är olyckligt att han går ut med detta utan att de fackliga organisationerna fått någon information, säger Karin Svenning. Nu är det en massa medlemmar som ringer och är oroliga.

Rikspolischef Bengt Svenson radar i en intervju i Dagens Nyheter upp en mängd arbetsuppgifter som i dag ligger på polisen, men som enligt hans uppfattning borde kunna skötas av andra instanser. Det gäller exempelvis omhändertagande av berusade personer, hantering av hittegods, passhantering och olika former av tillståndsgivning.

”Om vi inte blir av med motsvarande resurser innebär det att vi skulle kunna prestera bättre på våra kärnuppgifter”, säger Bengt Svenson till Dagens Nyheter.

Karin Svenning tror dock inte att det är realistiskt att tro att polisen får behålla resurser för arbetsuppgifter som inte längre utförs. Tillståndsverksamheten och passhanteringen är dessutom avgiftsfinansierad, påpekar hon.

Karin Svenning ställer sig också frågande till att förslagen skulle effektivisera verksamheten. Passhanteringen har utretts flera gånger och alltid landat i att det mest rationella är att polisen har den, eftersom polisen ändå måste gå in i belastnings- och misstankeregistret och kontrollera dem som söker pass.

När det gäller berusade personer kan man tycka att sjukvården borde ta ett större ansvar, säger hon.

– Men det uppstår ofta våldsamma situationer när berusade personer ska tas om hand, och då blir det ändå polisens sak.

Även tillståndsgivning för uteserveringar, demonstrationståg och andra större evenemang har en polisiär anknytning, anser hon.

– Många gånger finns en direkt koppling till ordningsstörningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Inlagt av Rolf (ej verifierad) tis, 02/28/2012 - 18:55
Rikspolischefen vill avsäga sig en hel del uppdrag som han inte anser tillhör kärnverksamheten.

Något som han inte nämnt offentligt är att han även avvecklar polisens enda förstärkningsresurs - Beredskapspolisen. 1500 extra resurser som får gå.

Av någon anledning räknas inte polisens krisberedskap till kärnverksamhet längre. Därmed undermineras polisens förmåga att vara uthållig vid långvariga kriser i samhället.

Allvarligt talat - hur länge får Bengt Svenson hålla på?
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.