ST kritiskt mot handplockning

MIGRATIONSVERKET2010-05-11

ST inom Migrationsverket riktar i ett brev hård kritik mot generaldirektör Dan Eliasson för att han handplockar personer till höga befattningar. Hans senaste rekrytering är Röda Korsets avgående chef, Christer Zettergren.

I september börjar Christer Zettergren som rådgivare åt generaldirektören på Migrationsverket. Rekryteringen föregicks inte av någon annonsering.

‒ Vi uppfattar det som att handplockning blivit legio på myndigheten, säger Thomas Halvorsen, ledamot för ST inom Migrationsverket.

Han betonar att ST inte har några synpunkter på Christer Zettergren som person, utan att det är tillsättningsförfarandet som avdelningsstyrelsen är kritisk mot. I brevet tar ST upp flera fall där generaldirektören rekryterat personal utan att använda den normala anställningsproceduren.

‒ Personalchefen och kommunikationschefen har också kommit in i organisationen på motsvarande sätt. Återigen, det här riktar sig inte mot dem, utan mot förfarandet, säger Thomas Halvorsen.

ST inom Migrationsverket anser även att samverkansförfarandet inte fungerar. Tillsättningen av Christer Zettergren har inte föregåtts av någon öppen analys av behovet av tjänsten eller kompetensen. De anser också att utan öppen annonsering sätts konkurrensen ur spel och tillsättningsbesluten förlorar sin transparens.

‒ Utan ansökningshandlingar kan ingen annan än generaldirektören göra bedömningen om den person som tillsätts är rätt person, säger han.

Även STs förbundsjurist Anders Hulth är kritisk. Enligt anställningsförordningen är huvudregeln att tjänster ska annonseras ut om det inte finns särskilda skäl att låta bli. Ett par av skälen som han nämner är övertalighet eller att tillsättningen gäller en person vars visstidsanställning inom kort går över i tillsvidareanställning.

Och medan Arbetsgivarverkets inställning är att särskilda skäl kan användas när arbetsgivaren tycker att det är rimligt, anser Anders Hulth, förbundsjurist på ST, att huvudregeln ska värnas.

‒ STs policy är glasklar, man ska följa lagen.

Migrationsverkets generaldirektör, Dan Eliasson, hävdar att regelverket ger honom möjlighet att direktrekrytera i särskilda fall.

‒ Men jag vill gärna diskutera med ST så att vi kan komma närmare varandra i synen på när den här möjligheten ska utnyttjas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA