Bild: Stefan Nilsson

ST kritiskt till att tågpersonal kan tvingas kontrollera id-handlingar

SPÅRTRAFIKEN2024-02-23

Tågpersonal kan behöva kontrollera resenärernas id-handlingar vid resor över Öresundsbron, beslutade riksdagen nyligen. SJ har meddelat att företaget kommer att ställa in sina tåg om det blir aktuellt, en hållning som ST inom SJ stöder. ”Det är inte vårt jobb att kolla pass”, säger Christer Forslund, vice ordförande för ST inom SJ.

I mitten av februari beslutade riksdagen om en lagändring som innebär att regeringen tillfälligt kan tvinga tågföretag, bussföretag och färjerederier att kontrollera passagerarnas identitetshandlingar vid resor in i Sverige, i en situation då en allvarlig fara för allmän ordning eller inre säkerhet uppstår inom migrationsområdet.

Det innebär att tågvärdar på exempelvis SJ och Öresundstågen skulle behöva neka resenärer med icke godkända id-handlingar inresa i landet.

SJ har under lagförslagets beredning hävdat att företaget kommer att ställa in sina tåg över Öresundsbron om det skulle bli aktuellt. Det står företaget fortfarande fast vid.

”Vi ser det här som myndighetsutövning som kommer behövas göras ombord på tågen och det har vi har varken kompetens eller resurser att göra”, slår Tobbe Lundell, presschef på SJ, fast i en intervju med SR.

ST inom SJ håller med.

– Vi har varken befogenheter eller kompetens. Jag kan inte avgöra om ett pass är äkta eller inte, säger Christer Forslund, vice ordförande för ST inom SJ, till Publikt.

Han poängterar också att id-kontrollerna skulle kunna innebära en säkerhetsrisk för personalen.

– Det går inte att komma ifrån risken för hot och våld, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA