ST kritiskt till nytt pensionsavtal på Teracom

TERACOM2016-11-21
Teracom Boxer Group vill göra om pensionsvillkoren för vissa anställda. ST är kritiskt till att villkoren ska försämras och påpekar att vissa av överenskommelserna ingicks så sent som 2015. Förhandlingarna har avslutats i oenighet.
Teracom vill göra om vissa anställdas pensionsavtal och försämra dem. STs förbundsordförande Britta Lejon är mycket kritisk: 
 
"Nu vill Teracom frånträda vissa ingångna pensionsavtal med sina anställda. En del av dem tecknades så sent som 2015. Vi kan inte acceptera att våra medlemmar ska få sämre pensioner för att täcka bolagets förluster och för att bolaget inte sköts i enlighet med statens ägarpolicy".
 
ST har gått igenom de försäkringsavtal och val som Teracom ingått. I STs rapport framgår bland annat att Teracom erbjudit "tiotaggarlösningar" till vissa anställda ända sedan Televerket bolagiserades till Teracom. Det är speciella pensionserbjudanden riktade till personer med inkomster över tio inkomstbasbelopp.
 
Men, konstaterar ST i rapporten, i praktiken har man erbjudit lösningen till alla chefer och nyckelpersoner vilket innebär att det blivit väldigt dyrt för företaget. Bolaget har även betalat mycket höga avgifter till förvaltare och försäkringar genom åren.
 
Samtidigt har Teracom gjort mångmiljonförluster.
 
Men ST menar att detta ska inte enskilda individer lida men av. Förbundet anser att bolaget handlat oaktsamt som ingått pensionsavtal så sent som 2015. Enligt Martin Litnäs, ordförande för ST inom Teracom, är ett tjugotal ST-medlemmar berörda – och totalt ett hundratal anställda.
 
– Vi vill helst inte ha några försämringar alls. Och om man ska göra något vill vi ha en mjuk övergång och att våra medlemmar får individuella och tydliga besked om konsekvenserna för deras pension, säger han. 
 
ST är inte ensamt om sin kritik mot hur Teracom skötts. Riksrevisionen har nyligen konstaterat att Teracom styrs illa och att regeringen behöver vara mer aktiv. 
 
Teracom ägs av staten och har omkring 700 anställda. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statliga bolag
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.