ST-medlemmar vill in i riksdagen

VALET2003-12-03
Riksdagen kan komma att innehålla uppemot ett tiotal ST-are under nästa mandatperiod. Någon blir troligen statsråd om s-regeringen sitter kvar.
Av:  Jan-Åke Porseryd

Flertalet av de ST-medlemmar som suttit i riksdagen den gångna valperioden ställer upp för omval.

Här är listan över de som står på valbar plats på sina respektive riksdagslistor.

Socialdemokraterna:
Sonja Fransson
, 53, arbetsvägledare, Holsljunga, Västra Götaland.
Leif Pagrotsky, 50, handelsminister, Nacka.
Tone Tingsgård, 58, universitetsadjunkt, Uppsala.
Lars Wegendal, 53, arbetsvägledare, Älmhult.
Björn von Sydow, 60, försvarsminister, Solna.

Vänsterpartiet:
Ulla Hoffman, 60, informationssekreterare, Tyresö.
Miljöpartiet:
Jabar Amin, 43, statsvetare, Umeå.

Ovanstående kan alltså räkna med säkra riksdagsplatser, om inget jordskred inträffar i valet.

Om det blir en s-regering efter valet och Thomas Bodström, 40, får fortsätta som statsråd, kommer sannolikt Matilda Ernkrans, 29, socialdemokrat och arbetsförmedlare från Hallsberg, in i riksdagen. (Bodström innehar nämligen första plats på s-listan i Örebro län). Hennes arbetsförmedlarkollega Ameer Sachet, 39, från Örebro står på platsen efter och har liten möjlighet att bli invald.

Britta Lejon, 37, statsråd och f d styrelseledamot i ST, får även hon svårt att ta sig in i riksdagen. Hon står på 15e plats på s-listan i Stockholms län, förmodligen några steg för långt ned.

Också på många andra håll i landet finns ST-are med som riksdagskandidater, men en bit ifrån valbar plats. De finns framför allt på s- och v-listor, men även hos miljöpartiet och moderaterna.

En socialdemokratisk veteran lämnar riksdagen i och med innevarande mandatperiod och ställer därför inte upp för omval. Det är Lisbet Calner, 63, postexpeditör och ST-medlem från Lysekil. Hon har suttit i riksdagen sedan 1982.

Vid en socialdemokratisk valseger återfinns med största sannolikhet åtminstone Leif Pagrotsky i regeringen.

I dag ingår fyra ST-medlemmar i Göran Perssons ministär: Britta Lejon, Leif Pagrotsky, Björn von Sydow och migrationsminister Jan O Karlsson, 63.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.