ST-medlemmar vill in i riksdagen

VALET2003-12-03

Riksdagen kan komma att innehålla uppemot ett tiotal ST-are under nästa mandatperiod. Någon blir troligen statsråd om s-regeringen sitter kvar.

Av:  Jan-Åke Porseryd

Flertalet av de ST-medlemmar som suttit i riksdagen den gångna valperioden ställer upp för omval.

Här är listan över de som står på valbar plats på sina respektive riksdagslistor.

Socialdemokraterna:
Sonja Fransson
, 53, arbetsvägledare, Holsljunga, Västra Götaland.
Leif Pagrotsky, 50, handelsminister, Nacka.
Tone Tingsgård, 58, universitetsadjunkt, Uppsala.
Lars Wegendal, 53, arbetsvägledare, Älmhult.
Björn von Sydow, 60, försvarsminister, Solna.

Vänsterpartiet:
Ulla Hoffman, 60, informationssekreterare, Tyresö.
Miljöpartiet:
Jabar Amin, 43, statsvetare, Umeå.

Ovanstående kan alltså räkna med säkra riksdagsplatser, om inget jordskred inträffar i valet.

Om det blir en s-regering efter valet och Thomas Bodström, 40, får fortsätta som statsråd, kommer sannolikt Matilda Ernkrans, 29, socialdemokrat och arbetsförmedlare från Hallsberg, in i riksdagen. (Bodström innehar nämligen första plats på s-listan i Örebro län). Hennes arbetsförmedlarkollega Ameer Sachet, 39, från Örebro står på platsen efter och har liten möjlighet att bli invald.

Britta Lejon, 37, statsråd och f d styrelseledamot i ST, får även hon svårt att ta sig in i riksdagen. Hon står på 15e plats på s-listan i Stockholms län, förmodligen några steg för långt ned.

Också på många andra håll i landet finns ST-are med som riksdagskandidater, men en bit ifrån valbar plats. De finns framför allt på s- och v-listor, men även hos miljöpartiet och moderaterna.

En socialdemokratisk veteran lämnar riksdagen i och med innevarande mandatperiod och ställer därför inte upp för omval. Det är Lisbet Calner, 63, postexpeditör och ST-medlem från Lysekil. Hon har suttit i riksdagen sedan 1982.

Vid en socialdemokratisk valseger återfinns med största sannolikhet åtminstone Leif Pagrotsky i regeringen.

I dag ingår fyra ST-medlemmar i Göran Perssons ministär: Britta Lejon, Leif Pagrotsky, Björn von Sydow och migrationsminister Jan O Karlsson, 63.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA