ST och FF redo gå ihop

ENANDE2003-12-01
ST och FF har antagit en gemensam avsiktsförklaring om att slå ihop förbunden.

– Det här är bra och en naturlig utveckling av att båda förbunden ingått i Trio-samarbetet, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Hon understryker att båda förbunden styrs av politiska beslut och har samma motpart i Arbetsgivarverket. Många ST-medlemmar arbetar, liksom FFs medlemmar, med rehabiliteringsfrågor.

– Tillsammans kan vi lättare hävda vårt inflytande på arbetsplatserna, tillägger hon.

Nöjd är också FFs ordförande Börje Johansson.

– Det känns bra och riktigt. Men en del frågor måste lösas innan de formella besluten tas i juni. Vi måste klara ut personalfrågor, avtalsfrågor och liknande.

Bland det som nämns i avsiktsförklaringen är ett nytt namn för det nya förbundet. Frågan är inte ny för ST, enligt Annette Carnhede.

– Redan nu talar vi om ”statstjänsten” som är ett vidare begrepp än statstjänstemän. Men namnfrågan ska prövas, beslut finns inte.

Det behövs också tydligare struktur och inflytandemodeller i förhandlingsfrågor, kanske i form av flera ”avtalsråd”, förtydligar hon.

Gemensamt vill förbunden utveckla former för det fackliga arbetet, bevaka yrkes- och branschfrågor och arbeta med medlemsrekrytering.

Även kansliorganisationens roll och uppgifter ses över. Utgångspunkten är att ingen anställd ska sägas upp.

De formella besluten om samgående väntas ske i juni i år och det nya förbundet ska bli verklighet den 1 januari 2003. Delar av verksamhet bör kunna föras samman tidigare.

ST har idag ungefär 85 000 medlemmar och FF 15 000.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.