ST: Personal inom kollektivtrafiken glöms bort

SPÅRTRAFIKEN2018-10-23
Det nya blågröna styret i Stockholms län glömmer de anställda i kollektivtrafiken, skriver ST i ett pressmeddelande. Förbundsordförande Britta Lejon kritiserar den nya landstingsledningen för att enbart ha fokus på vården när personalens situation beskrivs.

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholms läns landsting har presenterat en gemensam politisk plattform för de kommande fyra åren. Det nya blågröna styret betonar vikten av att landstinget är en bra arbetsgivare, men allt fokus ligger på medarbetarna i vården, påpekar ST:

”Det är bra att det nya styret i Stockholms län poängterar sitt ansvar för de som arbetar på medborgarnas uppdrag, men det är oerhört bekymmersamt att alla de som arbetar i kollektivtrafiken inte nämns med ett enda ord”, kommenterar förbundsordförande Britta Lejon i pressmeddelandet.

Politikerna har ett stort ansvar och goda möjligheter att påverka arbetsförhållandena i den upphandlade kollektivtrafiken, precis som inom den upphandlade vården, konstaterar Britta Lejon. Därför borde den nya majoriteten åtminstone ange en viljeriktning när det gäller ett hållbart arbetsliv även för dem som arbetar i kollektivtrafiken:

”I den politiska plattformen lyfter det nya styret särskilt vårdpersonalens utsatthet för hot och våld och slår fast att inga anställd ska behöva tolerera hot och våld på sin arbetsplats. Frågan är varför inte även problemen med hot och våld mot dem som arbetar inom kollektivtrafiken tas med i det arbete som nu utlovas. Bland våra medlemmar inom spårtrafiken har en av tre utsatts för hot eller våld i sitt arbete, det är dubbelt så mycket som genomsnittet bland alla våra yrkesverksamma medlemmar”, konstaterar Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.