Ökningen av hot och våld har varit större bland kvinnor än bland män, enligt SCB.
Bild: Mostphotos
Ökningen av hot och våld har varit större bland kvinnor än bland män, enligt SCB.

Mer än dubbelt så vanligt att möta hot och våld i jobbet

ARBETSMILJÖ2018-06-01
Sedan 1980-talet har andelen förvärvsarbetande som har varit utsatta för hot eller våld i jobbet ökat från två till fem procent, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Kvinnor drabbas i större utsträckning än män.

SCB redovisar i en rapport resultat från undersökningarna av levnadsförhållanden 2016-17. Enligt rapporten har fem procent av de förvärvsarbetande i åldern 16-64 år varit utsatta för hot eller våld i arbetet någon gång under de senaste 12 månaderna. Det motsvarar ungefär 220 000 personer.

Ökningen har varit större bland kvinnor än bland män. Åren 1982–83 hade två procent av förvärvsarbetande kvinnor och män varit utsatta för hot eller våld i arbetet. Under 2016-17 hade andelen ökat till fyra procent bland män och sex procent bland kvinnor.

Att utsättas för hot och våld i jobbet är enligt SCB vanligare inom vissa branscher. Till exempel har tolv procent av dem som arbetar inom vård och omsorg varit utsatta för hot eller våld, jämfört med nio procent av dem som arbetar inom transportnäringen, sju procent inom offentlig förvaltning och sex procent inom utbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.