Flera av Stockholms tunnelbanestationer saknar trygghetsrum. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på arbetsgivaren SL ska åtgärda det.
Bild: Getty Images
Flera av Stockholms tunnelbanestationer saknar trygghetsrum. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på arbetsgivaren SL ska åtgärda det.

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder i tunnelbanan

SPÅRTRAFIKEN2017-11-28
Arbetsmiljöverket kräver att Storstockholms lokaltrafik, SL, ska bygga fler trygghetsrum i tunnelbanan. Ett trygghetsrum är ett avskilt utrymme dit ordningsvakter kan föra omhändertagna personer i väntan på polis.

På flera av Stockholms tunnelbanestationer saknas trygghetsrum. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på arbetsgivaren SL att anordna sådana på fler av stationerna för att förebygga risken för hot och våld. Kraven är förenade med ett vite på sammanlagt 22 miljoner kronor.

Enligt ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket behövs trygghetsrummen för att ordningsvakterna ska kunna få skydd för sig själva och för de omhändertagna i väntan på att polis kommer till platsen. Kravet på SL är en uppföljning av ett beslut från 2012, och en uppföljande inspektion i oktober 2014. De krav som Arbetsmiljöverket nu ställer bygger på information från Stockholms lokaltrafik, vaktbolagen och skyddsombud. Kraven ska vara uppfyllda senast 13 januari 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.