Thord Jansson, ST inom SiS.
Bild: Casper Hedberg
Thord Jansson, ST inom SiS.

ST positivt till förslag om intern tillsyn

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-10-27
Statens institutionsstyrelses beslut att utreda förutsättningarna för en intern tillsynsfunktion välkomnas från fackligt håll. ”Vi tycker att det är en bra idé. Varken personal, ungdomar eller klienter ska behöva fara illa”, säger STs avdelningsordförande Thord Jansson.

För att snabbare kunna upptäcka och åtgärda brister och missförhållanden vill Statens institutionsstyrelse, SiS, nu utreda förutsättningarna för en intern tillsynsfunktion.

”Vi granskas ständigt av ett flertal myndigheter, och det är bra för både SiS och våra ungdomar och klienter. Med en intern tillsynsfunktion skulle vi kunna bli mer proaktiva, agera snabbare och stärka vårt eget löpande förbättringsarbete”, framhåller Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid SiS i ett pressmeddelande.

Utredningen av funktionen ska vara klar i slutet av november. Den ska då bland annat komma med förslag på en beskrivning av uppdraget, den organisatoriska placeringen samt bemanningen.

Thord Jansson
Thord Jansson

STs avdelningsordförande på SiS, Thord Jansson, är positiv till den nya funktionen.

– Vi tycker att det är bra att man granskar verksamheten. Vi var tidigare emot att man lade ned den funktionen i samband med att IVO tog över det formella ansvaret för tillsynen, säger han till Publikt.

Facket har fått vara med i diskussionerna av hur tillsynsfunktionen ska utformas. Thord Jansson hoppas på att den ska kunna bidra till att problem av olika slag kan fångas upp snabbare.

– Det pågår en dialog och vi hoppas att det blir ett bra resultat. Det är viktigt att få med helheten, alltifrån missförhållanden till arbetsmiljö. Är det något som inte fungerar är det bra om vi kan upptäcka det tidigt och också se till att undvika det problemet på andra institutioner, säger Thord Jansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.