ST satsar 2,5 miljoner på att synas bättre

ST2005-05-11

Medlemsrekrytering är ett av STs högprioriterade områden under kongressperioden, men jobbet går trögt. Nu avsätter förbundet extra resurser för att ge stöd och hjälp till sina lokala förtroendevalda.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Idag organiserar ST endast en mindre andel av alla nyanställda i staten. Under årets första kvartal rekryterades 780 nya medlemmar. Det är långt kvar till årets mål, 7 000.

Den senast gjorda enkätundersökningen bland nya medlemmar visar att mindre än hälften av dem fått ett erbjudande från ST. De har alltså själva fått söka sitt medlemskap.

Förtroendevalda har fullt upp

–Detta är naturligtvis skrämmande. Mycket beror på att det är så pressat ute på arbetsplatserna. Våra lokalt förtroendevalda har fullt upp med det fackliga vardagsarbetet. Få av dem orkar dessutom ägna sig åt rekryteringsarbete. Därför avsätter förbundsstyrelsen nu 2,5 miljoner kronor för extra insatser, förklarar STs förbundsordförande Annette Carnhede.

Har facket för mycket framstått som ett försäkringsbolag och glömt att föra fram ideologin?

–Det är möjligt. Alltför länge har ideologi setts som något fult. Det som oroar mig särskilt är den växande grupp unga anställda som tror att alla rättigheter som idag är avtalsreglerade – och som facket kämpat för – även är skyddade i lag.

Trots nyrekryteringar minskade STs medlemsantal under det första kvartalet i år med 340 aktiva. Vad får det för konsekvenser?

–Det är en trend som på längre sikt inte bara urholkar förbundets ekonomi utan även dess styrka och representativitet.

–På tal om representativitet så finns det inget förbund på statens område som är i närheten av ST. När politiker och beslutsfattare vill tala med facket, så är det ST de vänder sig till. De vet att vi för alla yrkesgruppers talan. Men för att ST även i fortsättningen ska vara det förbund man lyssnar på måste vi lyckas med rekryteringen.

ST är fortfarande ett relativt lyckligt lottat förbund, påpekar Annette Carnhede. Bland statens 220 000 anställda är organisationsgraden hög, i genomsnitt 85 procent. STs andel av de organiserade är ungefär 35 procent. En del av de övriga förbunden är rena yrkesförbund.

Storstäder drar ner siffrorna

Tittar man endast på genomsnittssiffror ser man inte att ST till exempel i Dalsland har lyckats organisera alla anställda inom Arbetsmarknadsverket. Det är storstadsregionerna som drar ned STs medlemssiffror. Där finns även en stor del av dem som väljer att endast tillhöra STs a-kassa.

Vad säger STs förbundsstyrelse om medlemsutvecklingen?

–Styrelsen är naturligtvis mycket orolig och följer nogsamt frågan. En del av tidigare insatser har börjat ge resultat, men styrelsen tycker att det går för långsamt. Därför vill vi nu öka STs närvaro på arbetsplatserna. Förtroendevalda ska få stöd lokalt och hjälp med att inbjuda till en dialog och erbjuda fler anställda medlemskap i ST.

Det finns cirka 2 000 anställda inom staten som endast är med i STs a-kassa. Siffran ökar, om än försiktigt. Varför?

–Det är naturligtvis beklagligt att det finns folk som inte tycker om facket eller som är nya på arbetsmarknaden och ännu inte sett ett värde i det fackliga arbetet.

–Det som smärtar mig mest är att trogna tjänare i staten nu valt att gå ur ST och endast tillhöra a-kassan, säger Annette Carnhede.

Oftast är det kvinnor 55+, som ser att de inte har en chans till löneutveckling. Detta är deras sätt att höja sin lön med någon hundralapp i månaden. Enligt Annette Carnhede rör det sig inte om några protestaktioner eller gruppövergångar.

Vad är A och O i rekryteringsarbetet?

–Att få en dialog med de anställda på en arbetsplats om vad ett fackligt medlemskap kan ge dem, säger Annette Carnhede.

–Det handlar både om att få de bästa förutsättningarna för att själv kunna utvecklas i jobbet och om att tillsammans med sina arbetskamrater påverka utvecklingen på arbetsplatsen. Får vi den dialogen kommer ST att vinna.

Annette Carnhede oroas över att många unga tror att avtalsreglerade rättigheter som facket kämpat för, också är skyddade i lag.
Bild: Anders Nyström
Annette Carnhede oroas över att många unga tror att avtalsreglerade rättigheter som facket kämpat för, också är skyddade i lag.

extra resurser till rekrytering

Till varje regional enhet – Syd, Väst och Nord – och verksamhetsenheten vid STs kansli projektanställs två medlemsrekryterare under andra halvåret 2005. Enheterna får också var sin »rekryteringspott« till att ersätta förtroendevalda i avdelningar, sektioner och klubbar för förlorad arbetsförtjänst och resor.

Målsättningen är att öka rekryteringen av nyanställda så att organisationsgraden för nyanställda ökar med sex procentenheter. Målet är att nyrekrytera minst 7 000 medlemmar under året och öka medlemsantalet inom underrepresenterade yrkeskategorier och bland chefer.

Behov av extra insatser under 2006 och framåt bedöms i samband med att 2006 års verksamhetsplan och budget bereds.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA