ST: »Skenuppvisning av demokrati«

HÖGSKOLAN2010-06-14

Om regeringen inte tar experter och remissinstanser på allvar, blir processen en skenuppvisning av demokrati och öppenhet. Det skriver STs ordförande Annette Carnhede i en debattartikel med anledning av att universitetskansler Anders Flodströms avgår 1 juli.

Tillsammans med förbundets utredare Inger Ehn Knobblock skriver STs ordförande Annette Carnhede i Svenska Dagbladet, att det var en politisk bomb för Myndighetssverige när universitetskansler Anders Flodström beslutade sig för att avgå förra veckan. Att en hög ämbetsman väljer att sluta i protest är sällsynt, konstaterar de.

Anders Flodström avgår efter en konflikt med regeringen om kvalitetssäkringen av högskolan. Regeringen har presenterat ett annat förslag än det som utarbetats av Högskoleverket och som vunnit stöd av en majoritet av experter och remissinstanser.

”Regeringen valde därmed att ignorera experternas synpunkter. Det är givetvis allvarligt för högskolesektorn, men än mer illavarslande är att vi inför öppen ridå får se prov på något som kan liknas vid ministerstyre”, skriver Annette Carnhede och Inger Ehn Knobblock.

Det blir problem när regeringar politiserar kunskapen, anser de. Både förslaget till modell för kvalitetssäkring och avskaffandet av kårobligatoriet är sådana exempel, enligt debattartikeln.

”Frågan är vad regeringen vill med expertutlåtanden och remissrundor. Är det bara en skenuppvisning av demokrati och öppenhet? Man kan också fråga sig vad ett sådant förhållningssätt gör med människors vilja att ta på sig uppdrag som myndighetschef. Det är knappast en bra väg att få personer med stark integritet och hög kompetens att välja ett sådant uppdrag”, skriver Annette Carnhede och Inger Ehn Knobblock.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA