Universitetskanslern lämnar sin post

HÖGSKOLA2010-06-08

Chefen för Högskoleverket, Anders Flodström, avgår. Orsaken är den konflikt som uppstått med utbildningsdepartementet kring synen på hur kvalitet i högskolan ska säkras.

Anders Flodström tillträdde som universitetskansler för knappt tre år sedan. Det senaste året har Högskoleverket under hans ledning arbetat för att ta fram ett nytt system för att utvärdera högskolornas kvalitet.

Men regeringen har inte delat myndighetens syn på hur systemet bör utformas, och Anders Flodström har varit öppet kritisk mot den proposition om kvalitet i högskolan som regeringen till slut lade fram i våras.

Nu väljer han att ställa sin post till förfogande, med hänvisning till den förtroendeklyfta som uppstått.

”Jag kan inte stå bakom det system som regeringen vill införa. Det ligger för långt ifrån ett system som jag tror på och från Högskoleverkets förslag som är förankrat i sektorn och bland studenterna”, säger Anders Flodström i ett pressmeddelande.

Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz kommenterar kortfattat avgången så här:

”Jag tror att detta är en bra lösning för alla parter.”

Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, är ”djupt bekymrade” över och beklagar universitetskanslerns avgång, i synnerhet nu när högskolesektorn genomgår en rad stora förändringar. SFS ordförande Klas-Herman Lundgren beskriver i ett pressmeddelande Anders Flodström som ett bra stöd för studenterna, och en stark myndighetschef.

Anders Flodström lämnar sitt uppdrag 1 juli. Han återvänder till Kungliga Tekniska Högskolan, där han tidigare varit rektor. Han har även tilldelats ett utredningsuppdrag på halvtid inom utbildningsdepartementet.

Tjänsten som universitetskansler kommer att utlysas omgående.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA