Hård kritik mot högskolepolitiken

HÖGSKOLAN2010-03-12

Universitetskansler Anders Flodström går till kraftfullt angrepp mot regeringens planer för den svenska högskolan. Han anser att kvaliteten i utbildningen riskeras.

Anders Flodström publicerar sin kritik i en artikel på Högskoleverkets egen webbplats. Avsikten är att ge en motbild till ”regeringens politiska retorik”, skriver han:

”Som ny universitetskansler var jag entusiastisk över att få delta i – och vara ett verktyg för – en utveckling av universitet och högskolor i den riktning som regeringen aviserade. När jag nu ser hur idéerna ska bli verksamhet blir jag tveksam.”

Det är tre kommande propositioner Anders Flodström berör i sin artikel. De gäller studieavgifter för utländska studenter, utbildningens kvalitet och högskolornas självständighet. Universitetskanslern är kritisk mot regeringens planer när det gäller alla tre förslagen.

Regeringens planer på avgifter för utländska studenter kommer att leda till att färre kommer att studera i Sverige, vilket kommer att minska Sveriges globala betydelse, befarar Anders Flodström. Talet om större självständighet för lärosätena ger han inte mycket för – de planer som presenterats kommer istället att göra dem till ännu mer av statliga myndigheter. Och det nya kvalitetssystem med fokus på resultat som skisserats kommer bara ett mäta en mycket begränsad del av utbildningarnas innehåll:

”Det är politikens ansvar att vara tydlig med idéerna och genom uppdrag till myndigheterna få dessa idéer förverkligade. Vad jag under sista året sett är en mikrostyrning av hur ett nytt kvalitetssystem ska se ut utan att utbildningsdepartementet i klartext talat om för Högskoleverket vad som är felet med det förslag vi lämnat. Att sedan tjänstemän på departementet tar fram ett eget förslag som står i strid med våra åtaganden i Europa är orimligt”, skriver universitetskanslern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA