ST stämmer Chalmers för uppsägning

NYHET2003-12-09
ST har lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen mot Chalmers Tekniska högskola i Göteborg. En medlem på högskolan har enligt facket sagts upp i strid mot lagen.

ST-medlemmen anställdes på Chalmers 1971 och blev uppsagd på grund av arbetsbrist.
Men enligt STs förbundsjurist Gunilla Ejefors Lublin har medlemmen tillräckliga kvalifikationer för en ledig tjänst som forskningsingenjör vid högskolan och borde ha omplacerats dit.

– Från ST riktar vi skarp kritik mot Chalmers för att högskolan saknar ett organiserat omplaceringsarbete, säger Gunilla Ejefors Lublin.

Likaså anser ST att arbetsgivarens hantering av ärendet har varit kränkande för medlemmen.

Gunilla Ejefors Lublin framhåller att det kan uppstå speciella problem vid uppsägningar inom högskolan.

– Det blir ofta fråga om enmanskretsar och då är risken stor att man blir uppsagd.

STs krav är att uppsägningen ogiltigförklaras och att Chalmers betalar 100 000 kronor i skadestånd för brott mot LAS.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.