ST stöder ny stabsorganisation

ST2005-05-20

Fackförbundet ST är positivt till förslaget att inrätta en ny förvaltningspolitisk myndighet, men är i ett sitt remissvar angeläget om att man beaktar de påfrestningar på personalen som förändringarna kan innebära.

En statlig utredning förslog tidigare i våras att en ny förvaltningspolitisk myndighet ska inrättas vid sidan av Statskontoret och Ekonomistyrningsverket. Myndigheten ska bland annat ta över Kvalitets- och kompetensrådets arbetsuppgifter.

När det gäller lokaliseringen anser regeringen att det är rimligt att regeringens stabsmyndigheter geografiskt lokaliseras i Stockholm, eftersom det är viktigt med nära kontakter, såväl mellan de tre myndigheterna som med regeringen.

När det gäller genomförandet av förändringen kräver ST att de fackliga organisationerna får vara med och påverka. Det är viktigt att ta tillvara den kompetens medarbetarna har, och att man löser eventuella personalförändringar genom att låta anställda flytta med sina arbetsuppgifter eller att de ges nya arbetsuppgifter i den myndighet där de har sin anställning.

ST underkänner de ekonomiska beräkningar som utredningen gjort – konsekvenserna skulle för Statskontorets räkning innebära en avsevärd minskning av den kvarvarande verksamheten.

Förbundet begär också att det i styrelsen för den nya myndigheten ska finnas facklig representation för att ta tillvara de anställdas kunskap och synpunkter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA