ST stöder stärkt rätt till heltidsjobb

NY LAG2006-03-14

ST säger ja men TCO säger nej till utredningsförslaget att stärka rätten till heltidsjobb.

–Vi bedömer är att lagförslaget skulle leda till att deltidsanställningarna minskar och på sikt blir mycket färre, säger ST-ombudsmannen Torbjörn Carlsson.

Mer än var femte anställd arbetar deltid, och tre av fyra är kvinnor. Många gör det av eget val, men enligt SCBs uppskattning är 200000 personer deltidare ofrivilligt, alltså deltidsarbetslösa.

Förslag med många undantag

Det är bakgrunden till Heltidsutredningens förslag att göra heltidsanställning till norm – dock med flera undantag. Arbetsgivare med högst tio anställda berörs inte och var sjunde anställd får vara deltidsanställd. Därutöver behöver arbetsgivaren inte anställa på heltid »om heltidsanställningen inte tillgodoser något behov av arbetskraft som arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för«.

»Stöd för lokala facket«

Flera remissinstanser har varit principiellt kritiska till att arbetsgivarens rätt inskränks till att driva verksamheten efter eget huvud. Men TCOs kritik grundas på bedömningen att en lag om rätt till heltid skulle få arbetsgivare att tveka inför nyanställningar. Problemet med ofrivillig deltid är allvarligt, säger TCO, men parterna borde kunna lösa det utan lagstiftning.

–Parterna har haft sina möjligheter, men det har inte löst frågan, kommenterar Torbjörn Carlsson. Vi ser i stället att en lag skulle kunna vara ett stöd för det lokala facket – precis som lagen om anställningsskydd, som också inskränker arbetsgivarens bestämmanderätt.

Den som med stöd av undantagsreglerna anställs på deltid ska kunna anmäla intresse för att gå upp till heltid. Om man jobbat i tre år och arbetsgivaren har behov av en heltidstjänst för dessa arbetsuppgifter har man rätt till den heltiden.

–Om arbetsgivaren i stället har anställt andra med motsvarande kompetens som gör motsvarande jobb kan man gå till domstol för att få sin rätt till heltid prövad, säger Torbjörn Carlsson. Det kan ju tränga ut någon annan, vilket TCO påpekat, men parterna kan parera det med hjälp av undantagsreglerna och möjligheten att teckna kollektivavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA