ST storsatsar på lokala fackombud

KOMPETENS.2003-08-25
ST gör storsatsning på arbetsplatsombuden. Hittills har 950 av STs arbetsplatsombud gått en ny utbildning och fler ska det bli.

– Arbetsplatsombuden är en grupp som varit eftersatt på senare år. Nu fokuserar vi på dem och gör en enhetlig utbildning så att alla får samma kompetens, säger Ilkka Pärssinen, biträdande kanslichef på ST.

Det här är en satsning på arbetsplatsen, där det fackliga arbetet görs och där den enskilde medlemmens ställning måste stärkas, tillägger han.

ST har idag mellan 4 500 och 5 000 arbetsplatsombud. Tanken är att alla nyvalda förtroendevalda, däribland arbetsplatsombuden, ska få dels en introduktion till sitt uppdrag, dels en utbildning i tre steg. Målet är att de ska få hela utbildningen inom ett år.

Det första rör rollen som arbetsplatsombud. Det andra behandlar verktygen – till exempel lagar och avtal – som platsombudet har till sitt förfogande. Steg tre lär ut hur man kommunicerar och argumenterar för STs politik.

Sammanlagt är utbildningen ungefär en vecka lång. Steg 1 och steg 2 är klara och finns utlagda på STs hemsida.

I våras utbildades 700 arbetsplatsombud i steg 1 och 250 av dem också i steg 2.

– Vi utgår från att ungefär 25 procent av arbetsplatsombuden byts ut varje år. Får de "bättre på fötterna" för sitt uppdrag hoppas vi att det ska medverka till att de ska ta på sig också andra uppdrag som förtroendevalda, säger Illka Pärssinen.

STs regionala enheter genomför utbildningen, men meningen är att handledare ska utbildas också inom STs avdelningar, så att de kan ta över med stöd av de regionala enheterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.