ST storsatsar på lokala fackombud

KOMPETENS.2003-08-25

ST gör storsatsning på arbetsplatsombuden. Hittills har 950 av STs arbetsplatsombud gått en ny utbildning och fler ska det bli.

– Arbetsplatsombuden är en grupp som varit eftersatt på senare år. Nu fokuserar vi på dem och gör en enhetlig utbildning så att alla får samma kompetens, säger Ilkka Pärssinen, biträdande kanslichef på ST.

Det här är en satsning på arbetsplatsen, där det fackliga arbetet görs och där den enskilde medlemmens ställning måste stärkas, tillägger han.

ST har idag mellan 4 500 och 5 000 arbetsplatsombud. Tanken är att alla nyvalda förtroendevalda, däribland arbetsplatsombuden, ska få dels en introduktion till sitt uppdrag, dels en utbildning i tre steg. Målet är att de ska få hela utbildningen inom ett år.

Det första rör rollen som arbetsplatsombud. Det andra behandlar verktygen – till exempel lagar och avtal – som platsombudet har till sitt förfogande. Steg tre lär ut hur man kommunicerar och argumenterar för STs politik.

Sammanlagt är utbildningen ungefär en vecka lång. Steg 1 och steg 2 är klara och finns utlagda på STs hemsida.

I våras utbildades 700 arbetsplatsombud i steg 1 och 250 av dem också i steg 2.

– Vi utgår från att ungefär 25 procent av arbetsplatsombuden byts ut varje år. Får de ”bättre på fötterna” för sitt uppdrag hoppas vi att det ska medverka till att de ska ta på sig också andra uppdrag som förtroendevalda, säger Illka Pärssinen.

STs regionala enheter genomför utbildningen, men meningen är att handledare ska utbildas också inom STs avdelningar, så att de kan ta över med stöd av de regionala enheterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA