Bild: Mostphotos

ST varnar för strul när SJ tar över Öresundståg

SPÅRTRAFIK2020-12-09

På söndag tar SJ över Öresundståg. Det lokala kollektivavtalet är klart, men ännu återstår en hel del praktiska frågor att lösa, säger Lars Nilsson, ordförande för ST inom Öresundstågen.

En knapp vecka innan SJ tar över trafiken på Öresundståg från Transdev fungerar fortfarande inte planeringsverktyget som tänkt, vilket innebär att de omkring 500 anställda inte fått bekräftat när de ska jobba framöver.

– Personligen känner jag mig smått uppgiven, säger Lars Nilsson.

Inledningsvis såg han positivt på att SJ vann Skånetrafikens senaste upphandling om trafiken på Öresundståg. Men allt eftersom har det blivit rörigare, menar han.

– De har velat ha en massa saker, men inte ge någonting.

Bland annat nämner Lars Nilsson att SJ valt att ta bort den dagliga arbetsbeskrivningen med hållpunkter som medarbetarna är vana vid.

– Vi byter tåg mellan 8 och 16 gånger per dag, det är väldigt många tider att passa. Det har varit skönt att få hållpunkterna på papper inför varje pass, men det vill SJ ändra på.

Dessutom har SJ dragit ner på tiden mellan tågbyten så att vissa tider i stort sett blir omöjliga att hålla, enligt Lars Nilsson.

– Det är småsaker, men det är irriterande och jag tror att det kommer att bli struligt, i alla fall inledningsvis.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA