ST: Vi behöver stabilitet

RIKSDAGSVALET2014-09-15

”Den stora frågan är om partierna klarar att sätta folkets intressen framför partiintresset. Det behövs för att det inte ska bli kaos.” Det säger STs ordförande Britta Lejon om valresultatet och det oklara parlamentariska läget.

Varken de rödgröna eller Alliansen fick egen riksdagsmajoritet i valet. Osäkerheten om vilka som ska regera och hur regeringen ska få igenom sin budget är ett bekymmer för Sverige och för arbetsmarknadens parter. Det anser både Britta Lejon och TCOs ordförande Eva Nordmark.

– Vi lever i en väldigt osäker ekonomisk tid och det är svajigt i euroländerna, säger Britta Lejon. Om vi inte ska förlora mer styrfart behöver vi stabilitet. Politikerna måste sätta Sverige framför partiintressena, annars har vi veckor eller månader av instabilitet framför oss. Och kanske nyval, det är ett konkret hot.

Fack och arbetsgivare behöver stabila spelregler, understryker TCOs Eva Nordmark.

– Det är viktigt med lösningar som håller över tid, och nu blir det ännu väsentligare att hitta konstruktiva lösningar. Vad kan politikerna leverera, och hur kan vi som parter bygga vidare på det?

Eva Nordmark har gott hopp om att det blir en höjning av taket i a-kassan och en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen under mandatperioden, de två frågor som TCO drivit under valrörelsen.

– Vi gjorde en undersökning bland partiernas kandidater före valet, och den visade att 80 procent vill höja a-kassetaket. Det finns också ett starkt stöd för en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen. Det talar för att det är möjligt att hitta lösningar.

TCO hoppas även på bättre förutsättningar i skolan, fler platser i högskolan och större möjligheter till livslångt lärande.

En annan viktig fråga för TCO är att öka sysselsättningen genom att stimulera efterfrågan i ekonomin. TCO är kritiskt till överskottsmålet för de offentliga finanserna och vill se ett sysselsättningspolitiskt mål för Riksbanken.

– Det är en väldigt viktig fråga, och vår förhoppning är att vi ska få en samsyn över blockgränsen om ett nytt ramverk för den ekonomiska politiken, säger Eva Nordmark. Vi hoppas också på en ny skattereform.

Valframgången för Sverigedemokraterna var nedslående, anser Britta Lejon.

– Det är otroligt sorgligt, och ett uttryck för att Sverige håller på att slitas isär. Jag tror inte att tretton procent av befolkningen är främlingsfientlig, utan att det handlar om en stark misstro mot politiken och ett behov att visa att man tycker att Sverige är på väg åt fel håll. Man känner att välfärdssystemen håller på att gå sönder och att jobben inte finns för dem.

Även Eva Nordmark ser stödet för SD som tecken på hopplöshet och oro.

– Det måste vi i facken ta på största allvar. Jag tror inte att vi kan övertyga partiledningen om något, men vi måste fundera på varför människor sätter sina förhoppningar till det partiet, säger hon.

ST har en policy som innebär att aktivt arbete för Sverigedemokraterna är oförenligt med medlemskap i förbundet. Valresultatet innebär ingen förändring, enligt Britta Lejon.

– ST vilar på humanismens grund och har stadgar att leva upp till. Och vi har sagt att våra stadgar inte är förenliga med det SD står för.

TCO håller också fast vid sin inställning till SD, säger Eva Nordmark. Det innebär att TCO ska arbeta aktivt mot SDs värderingar och inte samarbeta med partiet.

Tjänstemännen röstade blått

Enligt SVTs vallokalsundersökning, Valu, hade Allianspartierna ett större stöd än de rödgröna partierna (S, V och MP) bland tjänstemän. 47 procent av tjänstemännen uppgav att de röstat på ett Alliansparti, mot 40 procent på de rödgröna. Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna fick lika stort stöd: 6 procent. Bland arbetare fick de rödgröna 57 procent av rösterna och de borgerliga 24 procent, enligt Valu. 12 procent av arbetarna sade sig rösta på SD och 6 procent på Fi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA