ST vill ha kvar Verva

STABSUTREDNINGEN2008-04-28

ST säger nej till ett utredningsförslag att lägga ned förvaltningsmyndigheten Verva. Frågan är varför utredningen överhuvud taget tillsattes, skriver förbundet i ett starkt kritiskt remissvar.

Regeringens utredare, landshövding Mats Svegfors, har föreslagit en omdaning av de myndigheter som arbetar med styrning och utveckling av den statliga förvaltningen, ”stabsmyndigheterna”. Bland annat skulle Verket för förvaltningsutveckling, Verva, enligt förslaget läggas ned nästa år. Verva startade sin verksamhet 2006.

Andra förslag är att Försvarshögskolan och Ekonomistyrningsverket, ESV, ska ansvara för viss kompetensutveckling i staten, att internutbildningar ska skötas av högskolan och privata aktörer, och att utvecklingen av e-förvaltning ska drivas av en särskild delegation.

ST uppmärksammar i sitt remissvar att det gjorts ett flertal utredningar om stabsmyndigheterna på senare år. Och varje sådan översyn skapar oro och ryktesspridning och innebär förlorad produktiv tid.

I direktiven till Stabsutredningen framgår inte varför översynen görs och vilka problem som finns, anser ST. ”Direktiven och utredningens förslag visar en påtaglig brist på respekt för myndigheternas verksamhet och för kompetensen och professionaliteten hos myndighetens anställda”. En sammanslagning av Statskontoret, ESV och Verva kanske skulle göra slut på den politiska klåfingrigheten, enligt förbundet.

Verva har bland annat arbetat med en sammanhållen e-förvaltning, en uppgift som nu skulle tas över av en delegation med företrädare för de större myndigheterna. ST anser dock att utredningen inte lyckats visa varför det skulle bli bättre. Risken är att de stora myndigheternas behov och lösningar inte passar mindre myndigheter.

Förbundet är också emot att lägga över ansvaret för kompetensutveckling på ESV och Försvarshögskolan. Området ingår inte i kärnverksamheten för någon av dem, vilket kan medföra att utvecklingsfrågorna prioriteras ned.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA