Verva riskerar nedläggning

FÖRSLAG2008-03-10

En utredning vill lägga ner Verva 2009. Det kan leda till att en del anställda mister jobbet. Vidare föreslås att Statskontoret förstärks och får nya uppgifter och att en förvaltningsdelegation inrättas.

Ett av utredningens förslag är att lägga ned Verket för förvaltningsutveckling, Verva, som funnits i endast två år.

– Det känns märkligt att man vill lägga ned den enda myndigheten med samordningsroll och helhetsperspektiv när det gäller myndigheternas kompetensförsörjning, säger Vervas generaldirektör Lena Jönsson.

Enligt Lena Jönsson har utredaren felaktigt utgått från att Verva haft en styrande roll, när uppgiften i stället varit att stödja myndigheternas kompetensförsörjning och utveckling.

Utredningen konstaterar att förslaget kan innebära att en del av de cirka 90 anställda måste sägas upp på grund av arbetsbrist.

För att förverkliga planen om en modern e-förvaltning 2010 föreslår utredningen att en förvaltningsdelegation ska inrättas. Delegationen ska bestå av företrädare för Regeringskansliet och de större myndigheterna och ledas av en generaldirektör, placerad inom Regeringskansliet.

Både delegationen och generaldirektören ska tillsättas för en tid som motsvarar riksdagens mandatperioder.

Statskontoret förslås få en stärkt roll som regeringens uppföljnings- och utredningsorgan. Utredningen vill också föra över vissa administrativa uppgifter från Regeringskansliet till Kammarkollegiet.

Myndigheternas behov av utbildningar ska hämtas från den privata marknaden och högskolorna, anser utredningen. Specifika kompetensbehov för statsförvaltningen bör tillgodoses av Ekonomistyrningsverket och Försvarshögskolan.

FAKTA Stabsutredningen

Stabsutredningens uppdrag har varit att se över regeringens stabsmyndigheter – Ekonomistyrningsverket, Kammarkollegiet, Statskontoret och Verket för förvaltningsutveckling, Verva. Landshövding Mats Svegfors har varit särskild utredare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA