ST vill ha nytt avtal nu

FK2004-08-18

ST vill ha ett nytt avtal för försäkringskassorna som kan gälla även efter årsskiftet, då kassorna förstatligas. Därför har ST sagt nej till att förlänga dagens avtal med tre månader. 

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Arbetsgivarverket (Agv) och Försäkringskassornas förbund (FKF) vill inte teckna något nytt avtal för kassorna, utan förlänga det nuvarande fram till årsskiftet. Sin ovilja motiverar de med att förutsättningarna som kommer att gälla efter nyår än så länge är okända.

Vid årsskiftet övergår försäkringskassorna i statlig regi, och tillsammans med Riksförsäkringsverket och Försäkringskassornas förbund bildas den nya socialförsäkringsmyndigheten Försäkringskassan.

ST har idag ett huvudavtal på försäkringskasseområdet, vilket gör det möjligt för förbundet att ta till konfliktåtgärder. Men vad händer om ST inte blivit överens med motparten när avtalsområdet upphör vid årsskiftet? Kan arbetsgivaren kräva att eventuella stridsåtgärder omedelbart upphör?

–Läget blir onekligen komplicerat. Arbetsrättsjurister vi hittills talat med har inte vågat ge några entydiga svar. Så frågan får prövas, ifall situationen skulle uppstå, förklarar ombudsman Lennart Engquist på ST.

ST arbetar nu parallellt på två fronter för att förhandla fram ett nytt avtal åt försäkringskassornas cirka 15000 anställda:

I stort sett samma krav har riktats mot försäkringskassornas arbetsgivare (FKF och Agv) för tiden fram till årsskiftet, och mot den statliga arbetsgivaren (Agv), för tiden därefter.

Yrkandena överlämnades till motparten strax före midsommar. Första reella förhandlingsträff med FKF och Agv hölls den 13 augusti.

Ann-Charlotte Viklund <br>
08-790 52 34
Ann-Charlotte Viklund <br> 08-790 52 34

STs huvudkrav för försäkringskassorna

* Höj lönen för dem med lägre lön än motsvarande grupper inom staten. I övrigt ska löneutvecklingen vara densamma som i staten.

* Övergångsbestämmelserna i pensionsavtalet ska bibehållas oförändrade för kvinnorna. Även männen ska omfattas av samma villkor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA