Bild: Fredrik Hjerling

ST vill påskynda svar från Arbetsmiljöverket

SPÅRTRAFIKEN2023-04-24

Skyddsstoppet mot ensamarbete på pendeltågen kommer samtidigt som Arbetsmiljöverket har en pågående inspektion av ärendet. ”Men den har dragit ut så på tiden och vi måste få svar på alla frågor nu”, säger Niklas Simson, biträdande förhandlingschef på ST.

För en månad sedan, några veckor efter att hälften av pendeltågen började köras utan tågvärdar, lämnade huvudskyddsombudet på MTR Pendeln, Nuru Magram, in en 6.6:a-anmälan angående lokförarnas ensamarbete till Arbetsmiljöverket, som inledde en inspektion. Enligt Niklas Simson, biträdande förhandlingschef på ST, har den inspektionen dragit ut så på tiden att man nu inte ser någon annan utväg än att lägga ett skyddsstopp.

– Arbetsmiljöverkets pågående inspektion ajournerades först till den tjugonde april, men då begärde MTR uppskov med hänvisning till den pågående vilda strejken, vilket Arbetsmiljöverket gick med på. Men de incidentrapporter som inkommit sedan ensamarbetet påbörjades är så pass allvarliga att vi inte kan vänta längre. Därför har vi nu på morgonen lagt ett skyddsstopp, säger han.

Enligt Dagens Nyheter meddelade Arbetsmiljöverket strax före klockan 10 på förmiddagen att de fått in uppgifterna om skyddsstoppet och att en inspektion kommer att genomföras under förmiddagen.

Till samma tidning uppger MTR att de bemannat tågen med extra personal och att trafiken går enligt tabell.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA