ST vill se fler lönekartläggningar

JÄMSTÄLLDHET2019-03-08

Löneskillnaderna mellan könen minskar, men de minskar för långsamt, skriver ST i ett pressmeddelande. Statliga myndigheter borde vara ett föredöme, anser förbundsordförande Britta Lejon.

I ett pressmeddelande inför internationella kvinnodagen 8 mars skriver ST att många myndigheter inte gör den årliga lönekartläggning som de är ålagda enligt diskrimineringslagen. Enligt en studie som förbundet gjort uppger en femtedel av myndigheterna att de inte gör en årlig lönekartläggning.

”Vi i ST tycker att statliga arbetsgivare har en särskild skyldighet att följa lagen. Dessutom borde man vara ett föredöme när det kommer till att motverka löneskillnader mellan könen”, kommenterar förbundsordförande Britta Lejon.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män i staten är i genomsnitt 2 500 kronor i månaden, skriver ST. Siffran bygger på Medlingsinstitutets uppgift att löneskillnaden mellan könen är 6,5 procent.

ST menar att väl genomförda lönekartläggningar är ett viktigt verktyg för att bli medveten om löneskillnader, en förutsättning för att kunna åtgärda dem.

Förbundet rekommenderar Partsrådets verktyg Besta vägen för arbete med lönekartläggningar i staten, och verktyget Lönelots för lönekartläggning i privat verksamhet. Och tillägger: ”Samt så klart den kunskap som fackligt förtroendevalda har”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA