ST vill stärka kollegial styrning

HÖGSKOLAN2016-03-11

Det är fel väg att gå att montera ned gemensamt, kollegialt beslutsfattande på universitet och högskolor, skriver ST i ett remissvar. Förbundet vill också behålla öppenhet och brett inflytande när rektorer ska tillsättas.

Regeringens utredare Kåre Bremer, tidigare rektor vid Stockholms universitet, har föreslagit ett stort antal förändringar för att effektivisera och förtydliga beslutsordningen vid akademiska lärosäten. På flera områden handlar det om att beslut ska fattas i en chefshierarki snarare än i den traditionella kollegiala beslutsformen, där lärare, forskare och studerande fattar beslut gemensamt.

Han rekommenderar exempelvis att institutioner som har en institutionsstyrelse ersätter denna med prefektstyre, och att akademiska ledare utses av en överordnad chef. De kollegiala organens roll blir i de sammanhangen enbart beredande eller samrådande.

ST vill se en utveckling i motsatt riktning. De kollegiala strukturerna bör bevaras eller återupprättas där de försvagats. Fakultets- och institutionsledningar bör enligt ST utses genom val där alla yrkesgrupper inom högskolan kan delta.

Även när det gäller formerna för tillsättning av rektor är förbundet kritiskt till Kåre Bremers förslag. Utredningen förordade att endast en rektorskandidat ska presenteras för kollegiet, att siffror från omröstningar inte ska redovisas och att det ska råda samma sekretess vid rektorsrekryteringar som vid andra rekryteringar av statliga myndighetschefer. ST är emot alla sådana förändringar.

Däremot stöder ST, i likhet med TCO och Universitetskanslersämbetet, förslagen om en översyn av finansieringssystemet för akademiska utbildningar och om ett större statligt basanslag för forskning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA