STare for till Stockholm för att säga sanningen

NYHET2004-11-23

Visioner om sysselsättning är svåra att förverkliga. Det vet studiecirkeln vid ST inom Arbetsmarknadsverket i Blekinge. Nu har deltagarna tipsat riksdagens arbetsmarknadsutskott om hur arbetsförmedlingarna kan bli effektivare.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

– Aktivitetsgarantin håller på att bli gökungen som äter ut alla andra resurser. Se bara hur vi har det i Blekinge! Hos oss sväljer aktivitetsgarantin och friåret 79 procent av de 204 miljoner vi får till aktivitetsstöd. Det blir inte mycket över till kortare praktik och till ungdomarna, förklarar Angela Sandström med behärskad ilska, när hon träffar delar av riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Möte med riksdagsmän

Angela Sandström är initiativtagare till den studiecirkel i arbetsmarknadspolitik som 32 arbetsförmedlare från Blekinge i höst deltagit i. Cirkeln avslutades med en resa till Stockholm för att samtala med »några av dem som bestämmer«.

De fick träffa Anders Karlsson, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och Laila Bjurling, ledamot av samma utskott, för att bland annat diskutera arbetsförmedlingarnas ekonomiska förutsättningar att arbeta mer offensivt. Med på träffen fanns också riksdagsledamöterna Kerstin Andersson och Christer Skoog från Blekinge.

Under sitt besök i Stockholm fick arbetsförmedlarna även tid hos Arbetsmarknadsverkets ställföreträdande gd Lars Sjöström.

Trots att företagen i Blekinge går bra, blir det inga nya jobb. Många håller på att bli utstämplade ur a-kassan, och då måste arbetsförmedlingen ta ännu mer av aktivitetspengarna för att ge dem aktivitetsgaranti. Alternativet är att de arbetslösa får gå utan ersättning, berättar Raimo Setälä, sektionsordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket.

– Vi skulle behöva en extra tilldelning av aktivitetspengar, i första hand för de 27 miljonerna som friårsplatserna i Blekinge förbrukar. Pengarna för friåret borde självklart ha skickats med redan när beslutet om det fattades. Tyvärr är det vården och skolan som tar de flesta platserna även hos oss, och det är inte folk ur kön av arbetslösa som får vikariaten.

Förlorar sparade anslag

Beskedet att ingen myndighet får behålla sitt anslagssparande från 2004 har också väckt stor ilska och frustration vid Länsarbetsnämnden i Blekinge. Enligt Raimo Setälä blev man så sent som i somras lovad att få ta med sig upp till fem procent av det sparade förvaltningsanslaget, men när budgeten presenterades i oktober var det plötsligt noll.

– För våra sparade anslag hade vi kunnat behålla många av våra unga visstidsanställda, som vi redan utbildat.

Anders Karlsson lovade ta med sig gruppens synpunkter om aktivitetsgarantin och slopat anslagssparande till nästa möte med ministern.

Studiecirkeln

32 arbetsförmedlare från Karlshamn, Karlskrona och Ronneby har under hösten deltagit i en studiecirkel om arbetsmarknadspolitik i TBV Sensus regi.

På sin fritid har de satt sig in i frågor som ökad tillväxt, den svenska modellen, arbetsmarknadspolitik i praktiken och i framtiden, och hur den påverkas av EU. De har också studerat statsbudgetens arbetsmarknadsregler.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA