Stärkt källskydd på väg i Europa

OFFENTLIGHET2010-10-12

Europarådet för mänskliga rättigheter är på väg att stärka det journalistiska källskyddet. Rådet vill att alla 47 medlemsstater genom lag ska förhindra att journalister tvingas avslöja sina uppgiftslämnare.

Europarådet för mänskliga rättigheter i Strasbourg ska i vinter ta ställning till en rapport som syftar till att alla rådets 47 medlemsstater ska införa lagstiftning som skyddar journalisterna och deras uppgiftslämnare från myndigheternas efterforskningar, skriver Europaportalen. Bakom rapporten står den svenske riksdagsledamoten Morgan Johansson, S. I sin rapport går han igenom 19 olika fall där polisen eller andra myndigheter sedan 2002 har försökt att bryta mot källskyddet:

”Det här är ett stort problem. Om journalister inte kan skydda sina källor kommer människor inte att våga berätta om myndighetsövergrepp och korruption. Då kommer sådana saker aldrig komma i dager”, säger han till Europaportalen.

Rapporten föreslår att skyddet för journalisternas källor ska införlivas i Europakonventionens artiklar om press- och informationsfrihet. Europakonventionens regler är inte tvingande för medlemsländerna, men Morgan Johansson räknar med att det här kommer att öka pressen på de länder som saknar rättsskydd mot efterforskning av källor. Han påpekar att det inte är den svenska modellen som kommer att införas över hela Europa:

”Kommer jag och talar om efterforskningsförbudet då är det science fiction för många. Så långt kan jag inte gå. Jag kan inte applicera den svenska tryck- och yttrandefriheten här. Men det jag kan säga är att de ska basera lagstiftningen på de domslut som kommit från Europadomstolen och når vi dit har vi faktiskt nått ganska långt i länder som Ryssland, Turkiet, Moldavien och Ukraina.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA