Starkt stöd för fri rörlighet

EU2014-03-31
Sju av tio anser att EUs fria rörlighet är viktig. Det framgår av en enkät som Europaportalen låtit Sifo genomföra.

Den fria rörligheten för personer, varor, tjänster och kapital är grundläggande för EU-samarbetet. En dryg tredjedel av de som besvarat enkäten tycker att den fria rörligheten för personer är den viktigaste. Lika många anser att de fyra områdena är lika viktiga. Bland de som är yngre än 30 år har nästan varannan svarat att den enskildes fria rörlighet är viktigast.

Det är stor skillnad mellan de politiska partiernas sympatisörer. Bland dem som angett att de sympatiserar med Miljöpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet är stödet för den fria rörligheten störst, medan Sverigedemokraternas och Centerpartiets ligger lägst.

Det finns också en tydlig skillnad i synen på personers fria rörlighet, skriver Europaportalen. Här är stödet större bland de rödgröna jämfört med de fyra partierna i alliansen, och minst bland Sverigedemokraterna.

En majoritet av de tillfrågade tror inte att sysselsättningen påverkats negativt av EU-medlemskapet. Närmare fyra av tio anser att jobben i Sverige har blivit fler. En av tre anser att det varken blivit fler eller färre jobb i Sverige på grund av EU-medlemskapet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Partipolitik EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.